Feminisme in het dagelijks leven: wie betaalt de rekening?




Het is een huizenhoog cliché: als een man en een vrouw op date zijn is het aan de man om de rekening te betalen. Maar is dat vandaag de dag nog wel zo? In een tijd waarin feminisme hoogtij viert, gender overal ter wereld op de agenda staat en vrouwen vooral zelfstandig zijn moet iedereen er toch maar mee akkoord gaan dat die traditie van de oude rollenpatronen overeind blijft? Elke studie die is gedaan over het fenomeen heeft echter bevestigd: de meerderheid van de mannen betaalt het gros van alle rekeningen op restaurant.

© Pixabay.com

Traditie?
Dat de man de rekening op restaurant voor zijn rekening dient te nemen, voelt misschien aan als een eeuwenoude traditie, maar dat is het niet. De date zoals we die kennen zag het daglicht in de jaren 1920. Daarvoor gebeurde het verleiden gewoon op uitnodiging bij de vrouw thuis. Combineer dit met het feit dat in die jaren slechts 1/5 van de vrouwelijke bevolking werk had en je begrijpt al snel waarom er een cultuur ontstond waarin het de taak van de man was de rekening voor zich te nemen.

Hoe snel die traditie echter diepgeworteld is geraakt, wordt pas duidelijk als je ziet dat, terwijl 57 procent van de vrouwen aanbieden de rekening mee te betalen, 39 procent zich eraan zou storen mocht de man dat toelaten. Logisch ook uiteindelijk: mensen accepteren graag veranderingen die hun leven gemakkelijker maken maar zelden veranderingen die hun leven moeilijker maken. Het is dezelfde redenering die mannen maken wat betreft het huishouden als beiden werken. De vrouw die geld verdient maakt hun leven gemakkelijker. De vrouw die het huishouden niet meer doet zou hun leven moeilijker maken, dus dat aanvaarden ze niet.

Toch eens over nadenken
Nochtans zou het voor vrouwen niet per se slecht zijn de gewoonte van de rekening in vraag te stellen. Psychologisch gezien maakt dat de man immers de baas in een relatie als hij voor zowat alles betalen moet. Zo gaven al heel wat mannen toe dat ze voelen een recht te hebben op seks in het geval dat zij de rekening betalen. Ridderlijkheid komt met een prijs zou je kunnen zeggen.

De kost van de date
Nochtans is er nog iets dat speelt in het hele rekeningdebat. Zelfs als vrouwen de rekening niet delen of betalen, is het toch aan te nemen dat ze evenveel investeren in de date als mannen. Denk er maar eens over na: de kostprijs die het vaak inhoudt om zich klaar te maken voor een date. Even naar de kapper gaan, een nieuw kleedje, een manicure, bikiniwax, … het telt rap op. Terwijl een man? Die kan gewoon een hemdje aantrekken, de haren wat in de gel en hij is er helemaal klaar voor.

De andere kant
Wees gerust mannen: niet alle vrouwen wensen dat de man de rekening op zich neemt. Bijna de helft van de vrouwen wilt net niet dat zoiets voorvalt en wil als zelfstandig aanzien worden. Communiceer gewoon eerlijk over wat je wilt en hoe je dat aanvoelt en er is alvast één ding minder om je zorgen over te maken bij een eerste date.



Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *