Een zitplek in de open lucht
De horeca heeft een rampjaar achter de rug. Door de lockdown hebben cafés, restaurants en hotels minimaal 30 procent minder omzet gegenereerd in 2020. Vooral cafés zijn hard geraakt met 75 procent minder omzet. Restaurants konden met bestellen en afhalen het omzetverlies beperken tot 60 procent.

© pixabay.com


Fors omzetverlies
De klappen zijn vooral uitgedeeld in het vierde kwartaal van 2020. Vanaf oktober werd de horeca gesloten. De steun van de overheid met meerdere financiële regelingen heeft het omzetverlies voor slechts een deel gecompenseerd. Heineken een van de grootste verhuurder van horecagelegenheden verwacht dat vele horecaondernemers het niet zullen redden.

Terras beperkt open
Vanaf 19 mei 2021 mogen de terrassen weer gedeeltelijk open. Dit onder strikte regels zoals maximaal 50 mensen per terras, maximaal 2 personen per tafel met een uitzondering voor huishoudens en kinderen. De cafés zelf mogen nog niet open. Het café is uitsluitend open voor toiletbezoek en om de terrasrekening te betalen. De horeca mag gedurende 6.00 tot 20.00 uur gasten ontvangen en serveren.

De horeca is buiten
De horeca is binnen dicht. De omzet zal dus buiten gehaald moeten worden. Zitplaatsen in de open lucht beperken het besmettingsgevaar van het coronavirus zeker in vergelijking met binnen. De horeca zal gaan investeren in overdekte terrassen en zitplaatsen comfortabel maken met buitenverwarming. Horeca buitenmeubilair moet ook duurzaam zijn. Meubels moeten bestand zijn tegen de weersinvloeden en gemakkelijk verplaatsbaar zijn.

Eisen voor terrasmeubels
Terrasmeubilair dient horeca proof te zijn. Dat betekent dat goedkope terrastafels horeca en terrasstoelen vanwege het materiaalgebruik niet van echt van toepassing is. Degelijk buitenmeubilair bestaat uit rotan, teakhout of metaal. Daarbij stellen veel gemeenten eisen aan het horeca buitenmeubilair. De gemeente Amsterdam, Utrecht en Maastricht bijvoorbeeld hebben criteria gesteld waarbij materiaal en vormgeving bepalend zijn. Meubilair moet passend zijn in de omgeving en uniform.

Het buitenterras was al een belangrijke plek voor de horeca, maar wordt in de toekomst nog essentiëler. De beperkte ruimte zal zo efficiënt mogelijk ingericht worden met tweepersoons plekken, staanplaatsen en vooral de flexibiliteit om de zitplekken te veranderen. Het terras zal na de corona blijvend veranderen.Lees nog meer over:, , ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *