Beweging kan voor tien jaar jongere hersenen zorgen
Dat is de conclusie van een langlopende studie, die werd bekendgemaakt in Neurology en uitgevoerd werd onder leiding van Dr. Clinton Wright van het Memory Disorders Center aan de Universiteit van Miami.

© Flickr.com

Minder of niet actief: je hersenen zijn tot tien jaar ouder
Naast die andere voordelen van regelmatig bewegen, zoals stevige botten, een gezond hart en een beter humeur, blijkt regelmatig trainen nog andere positieve gevolgen de hebben. Uit een studie die op 23 maart werd gepubliceerd in Neurology blijkt dat senioren die bewegen tot 15 jaar extra kunnen genieten van goed functionerende hersenen. Twee doelgroepen werden met elkaar vergeleken in het onderzoek: senioren die regelmatig matige tot intense sportinspanningen doen en ouderen die zich zelden of nooit met lichamelijke beweging bezighouden. De conclusie: de minder actieve senioren vertoonden hersenen die tien jaar ‘ouder’ bleken. Een scherper verstand, beter geheugen en betere cognitieve skills werden vastgesteld bij het deel actieve ouderen.

Het onderzoek
Aan dit onderzoek werd vijf jaar gewerkt. 876 participanten namen er aan deel. Zij waren allemaal 70-plussers. Ze ondergingen regelmatig testen en MRI scans om de gezondheid van hun hersenen te testen. Ze werden ook uitgebreid bevraagd hoe, wanneer en hoeveel ze bewogen. Hun activiteiten werden ingedeeld in de categorie geen of licht (zoals bijvoorbeeld wandelen en tuinieren) of gemiddeld of zwaar (zoals bijvoorbeeld lopen en zwemmen). Op het einde van het onderzoek konden de wetenschappers duidelijk vaststellen dat de hersenen van de niet actieve senioren tien jaar ouder leken dan de andere groep, dat ze aan meer geheugenverlies leden, een hogere bloeddruk hadden en bewijzen van onopgemerkte beroertes werden vastgesteld. Hiermee werd de sterke link tussen vasculaire gezondheid en betere hersenen, aangetoond.

Ook andere oorzaken mogelijk
Volgens Dr. Wright bewijst dit onderzoek niet dat het bewegen alleen de veroorzaker is van een vertragende veroudering van de hersenen. Het is volgens de onderzoeker mogelijk dat er andere factoren de mentale fitheid bevorderen. Opleidingsniveau bijvoorbeeld, of roken en de gezondheidstoestand in het algemeen.
Maar andere onderzoeken hebben reeds bewezen dat door beweging het bloed steviger door de hersenen wordt pompt, en dat zou de verbindingen in de hersenen, verbeteren. Beweging kan ook andere risicofactoren aftoppen, bijvoorbeeld hoge bloeddruk, ongezonde cholesterol en diabetes.

Een slimme meid (en kerel) begint stevig op tijd
Helaas is het niet zo dat actief bewegen ervoor kan zorgen dat schade die al aanwezig is in de hersenen, ongedaan kan worden. Dr. Clinton is daar heel duidelijk in. Bovendien is het zo dat wat rustige activiteiten doen met je leeftijdsgenoten, niet voldoende is. Dat kalme wandelingetje met de hond en andere vergelijkbare activiteiten, volstaat niet! Je tijdig stevig in het zweet werken is dus de opdracht. En er niet mee wachten totdat de 70 in zicht komt.

Hoog tijd om te beginnen .. actief bewegen
Weg met die ipad of krant. Uit je luie zetel! Start met bewegen, mocht je dat nog niet doen.Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *