Een rush op spatschermen
In winkels en kantoren zijn ze gewoon geworden. We hebben het dan over de spat-, kuch-, spuug-, preventie- of coronaschermen. Ze zijn er in staande en hangende versies, en zijn bedoeld om de overdracht van het coronavirus te voorkomen.

© pixabay.com


Coronaschermen
De plexiglasschermen vervangt niet de mondkapjesplicht. Een scherm kan uitsluitend dienstdoen als de medewerker een zittende of blijvende werkpositie heeft, zoals het werken aan een bureau of de kassière in de supermarkt. Bij het verlaten van de werkplek dient een mondkapje gedragen te worden. Bij uitzondering mogen mensen een face shield dragen in plaats van een mondkapje. Overigens geldt bij veel bedrijven dat thuiswerken de voorkeur heeft indien dit mogelijk is.

Dezelfde functie
De kunststofschermen zijn eigenlijk een grote versie van het gezichtsmasker. Het voorkomt dat mensen elkaar kunnen besmetten doordat vochtdruppels niet ingeademd kunnen worden. Belangrijk is wel dat de schermen groot genoeg zijn en ook passend zijn.

Acrylaat of polycarbonaat
De schermen zijn van acrylaat of polycarbonaat. Het verschil zit in de stevigheid van de plaat. Polycarbonaat is veel steviger dan acrylaat of plexiglas. Het RIVM beschouwt beide materialen geschikt als bescherming, omdat ze geen vocht doorlaten. Er is wel een groot prijsverschil tussen de materialen. Voor binnenruimten wordt meestal het voordeliger acrylaat gebruikt en voor buiten polycarbonaat. Het gebruik van glas komt eigenlijk weinig voor. Glas heeft als nadeel dat het een groot gewicht kent en het is een stuk gevoeliger voor breuk.

Grote vraag naar schermen
De vraag naar de kunststofplaten is dan ook groot. Leveranciers zoals Perlaplast kunststofshop draaien overuren om de veelal op maat gemaakte schermen te kunnen leveren. Dit ondanks het feit dat niet essentiële winkels nog amper open mogen en het thuiswerken wordt aangemoedigd om kantoren te ontlasten. Een grote toename van de vraag wordt nog voor de zomer verwacht, als de maatregelen versoepeld worden en publieke ruimten meer toegankelijk worden.Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *