5 redenen om te kiezen voor inbouwspots




Er zijn talloze soorten lampen te verkrijgen. Een lamp kan zorgen voor directe verlichting, zodat je beschikt over voldoende benodigd licht, maar lampen kunnen ook een andere functie hebben. Vaak wordt er een lamp aangeschaft om sfeerverlichting te creëren. De lamp wordt niet echt gebruikt voor directe verlichting, maar enkel aangezet voor de gezelligheid. Heb je een mooi schilderij aan de wand hangen of een sculptuur of plant in de woonkamer staan die gezien mag worden, dan kun je gebruikmaken van accentverlichting. Een bepaald object wordt dan extra in het licht gezet. Naast lampen met armatuur maken veel mensen gebruik van inbouwspots. Hierbij 5 redenen om te kiezen voor inbouw.

Zithoek
© Pixabay.com

1. Inbouwspots besparen ruimte

Lampen hebben normaliter een armatuur die zichtbaar in beeld hangt of staat. Het is onderdeel van het design van een lamp. Nu kan dit mooi zijn, maar het is niet altijd praktisch. Vooral niet als je een kleine woonkamer hebt. Een staande lamp neemt dan extra ruimte in. Heb je een laag plafond, dan wordt het vrijwel onmogelijk om daar een mooie hanglamp aan te hangen. De hanglamp zal dan veel te laag hangen. In dit soort gevallen zijn inbouwspots een uitkomst. Inbouwspots worden in het plafond ingebouwd, dus er hangt geen armatuur in de weg en toch heb je voldoende verlichting. Daarnaast scheelt het schoonmaakwerk van lamparmaturen.

2. Inbouwspots zijn geschikt voor elke ruimte

Het maakt niet uit waar je inbouwspots plaatst, ze kunnen in elke ruimte aangebracht worden. Heb je in een bepaalde ruimte behoefte aan extra sterke verlichting? Dan heb je een grote keuze uit verschillende afmetingen, zodat je de sterkte van de lichtbundel zelf kunt bepalen. Zo zul je in de badkamer wat sterkere inbouwspots nodig hebben om te zien wat je doet, dan wanneer je inbouwspots in de woonkamer gebruikt voor sfeerverlichting.

Zithoek
© Pixabay.com

3. Kantelbaar of juist niet

Je hebt de keuze uit kantelbare inbouwspots en niet kantelbare inbouwspots. Kantelbare inbouwspots zijn heel handig als in een donkere hoek het plafond niet geschikt is om inbouwspots te plaatsen. Als je inbouwspots op een andere plek in de buurt inbouwt, kun je de spots zo kantelen, dat de donkere hoek toch wordt verlicht. Niet kantelbare spots zijn voldoende boven bijvoorbeeld een keukenblad. De lichtbundel straalt naar beneden en dat is juist nodig, zodat je ziet wat je doet.

4. LED inbouwspots zijn duurzaam

In de meeste inbouwspots zit tegenwoordig LED verlichting. LED is zeer duurzame verlichting en gaat duizenden uren langer mee dan halogeen. Je hoeft dus zelden een lamp te verwisselen. Daarnaast kun je met LED inbouwspots heel veel energie besparen, want LED lampen zijn enorm zuinig. Dit is een voordeel voor zowel het milieu als je portemonnee.

Woonkamer
© Pixabay.com

5. Inbouwspots zijn fraai om te zien

Inbouwspots worden naadloos in het plafond ingebouwd en hebben zo een zeer strak uiterlijk. Hierdoor passen inbouwspots in vrijwel alle interieurs, van klassiek tot modern. Je zult geen last hebben van hinderlijke armaturen die eigenlijk niet bij je interieur passen en toch kun je meer dan voldoende licht creëren. Zijn inbouwspots te fel? Maak dan gebruik van een dimmer.



Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *