Gepest worden op de werkvloer




Heb je zelf het gevoel dat iemand op jouw werk je het gevoel geeft dat je niks goed kun doen? En als je je gedachten uitspreekt ze gelijk worden neergeschoten? Of verandert een collega constant het gesprek naar jou eigen kunnen en doen toe? Misschien ben jij dan wel slachtoffer van gaslighting en is het tijd voor verandering voordat het escaleert.

© Pixabay.com

Steeds meer mensen komen naar buiten met onaangename ervaringen van pesterijen en manipulatie op de werkvloer. Dit wordt ook wel gaslighting genoemd en hoewel deze term meestal wordt gebruikt in relatie tot huishoudelijke pesterijen, komt het ook daadwerkelijk voor op de werkvloer. Zeker als je meer dan 40 uren in de week bezig bent, is het belangrijk dat je een prettige en aangename werkomgeving hebt. En niet eentje die geteisterd wordt met paranoia, verontschuldigingen of beangstigende en zenuwachtige gevoelens.

Wie zijn vaak het slachtoffer?

Vaak zijn mensen met een zorgzaam en gevoelig karakter het slachtoffer van gaslighting. De slachtoffer worden dusdanig gemanipuleerd dat ze hun eigen zelfvertrouwen verliezen en constant beginnen te twijfelen aan hun eigen doen en kunnen. De dader heeft vaak een alternatief motief en narcistische trekken, hij probeert anderen meestal te overtuigen van zijn gelijk en trekken hiervoor veel uit de kast. Het slachtoffer kan erdoor erg beginnen te twijfelen aan zijn eigen werk en bang worden om zijn eigen gedachten uit te spreken.

Voornamelijk vrouwen in verschillende werkplekken en posities benadrukken vaak dat de klassieke geval van gaslighting is dat collega’s zeggen dat ze te emotioneel of gevoelig zijn. En vaak geeft de pester het slachtoffer de schuld van alles. Het komt ook nog eens veel meer voor dan gedacht op de werkvloer. Volgens een enquête uit 2014 van de Workplace Bullying Institute van Amerika, worden 27% van de werknemers wel eens op de werkvloer gepest, terwijl 72% van de werkgevers het pest gedrag negeren of rationaliseren.

Daarnaast kwam naar voren dat voornamelijk vrouwen het slachtoffer zijn van pesterijen op de werkvloer. Zo zijn in 57% van de gerapporteerde gevallen vrouwen het slachtoffer. Met name mannen (60%) zijn eerder geneigd mee te doen aan agressief pest gedrag, en als de pester zelf een vrouw is, is de kans groter dat haar slachtoffer ook een vrouw is (71%). Deze nummers zijn natuurlijk niet acceptabel.

Wat kun je eraan doen?

Als je jezelf herkent in de verschillende bovenstaande situaties en denkt zelf het slachtoffer te zijn van psychologische pesterijen op het werk. Is misschien opstappen of de pester te confronteren de meest logische keuzes, deze luxe is echter niet voor iedereen een weggelegd persoonlijk of financieel. De alternatieve manier is iemand van personeel zaken of een onafhankelijke partij te contacteren. Schets de situatie zo goed mogelijk en laat documentatie zien wanneer en hoe de pesterijen plaatsvonden en hoe je je hierbij voelde. Wees zo duidelijk mogelijk en laat goed zien wat voor effect dit op jou geleverde werk en workflow heeft gehad. Probeer met zoveel mogelijk mensen erover te praten en probeer dit obstakel te overkomen en er sterker van te groeien.



Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *