Verfkleuren om een kleine ruimte groter te maken
Ik hoef je vast niet te vertellen dat de juiste verfkleur heel wat kan betekenen voor een kamer. Het kan een lichte kamer een donker randje geven of omgekeerd. Het kan de hele sfeer en de energie van een kamer echt bepalen. Dat betekent dat natuurlijk ook dat je de kleur van de kamer naar je hand kan zetten om het effect te bekomen dat je wilt. Goed nieuws dus als de kamer in kwestie echt niet van de grootste is: daar zijn oplossingen voor. We spraken dan ook met enkele experten om een echte handleiding voor je klaar te krijgen.

© pxhere.com

Ga neutraal
Om meteen met de deur in huis te vallen: vier kleuren bleken na verschillende studies de echte toppers om een kleine ruimte een groot gevoel te geven. Verrassend genoeg zaten hier redelijk wat zachte neutralen bij: PPG Paints Swirling Smoke, Benjamin Moore Cloud White en Farrow & Ball Skylightblijken ontzettend effectief te zijn. Vreemd genoeg hoort bij de toppers ook een donkerdere tint: Benjamin Moore Hale Navy! Verrassend want echt donkere tinten geven in de regel een kleiner, bedrukter gevoel. Hoe komt het dan dat neutrale kleuren zo goed scoren op dit gebied? Het belangrijkste om de feel van een ruimte te vergroten is dat de kleur de kamer niet overheerst. Bij neutrale kleuren stelt dit probleem zich uiteraard niet: het zijn nu eenmaal geen overheersende kleuren.

Maar er is nog!
Ook Benjamin Moore Coastal Fog, Benjamin Moore Navy Masterpiece, PPG Paints Geyser, PPG Paints Colonial Aqua en PPG Paints Stonehenge Greige blijken goede keuzes te zijn. Hoe komt dit? Omdat grijze en blauwe tinten je ogen wijsmaken dat een kamer meer expansief is dan ze in realiteit is. Het plafond lijkt hoger met deze kleuren als je zowel de muren als de overgangen erin verft.

Wat zeker niet doen?
Zoals we al vermeld hebben: een slecht idee is sowieso om voor echt donkere tinten en kleuren te gaan. Het geeft niet alleen een zware, donkere feel aan de kamer maar doet ze ook ineen klappen. Dat geeft immers de indruk dat het plafond dichterbij is dan het in realiteit is. Het gevolg? Dat de kamer echt op je toch lijkt te stormen. Daarnaast is het ook geen goed idee te gaan voor felle kleuren. Felle kleuren geven dan wel een energiestoot aan de kamer maar hebben ook een invloed op hoe je de kamer percipieert qua omvang. Felle kleuren geven immers te duidelijk de echte verhoudingen van een kamer weer. Als je ogen te duidelijk zien hoe groot een ruimte in realiteit is zal je natuurlijk ze nooit kunnen misleiden om er een andere dimensie aan te geven. Zachte, neutrale tinten zijn altijd de beste keuzes!Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *