De accessoires van de straat




Meestal lopen we er ongezien aan voorbij. In de haast van de dag zien we de openbare inrichting niet meer. De straatbank, de afvalpak en de afscheidingspalen die verkeer belemmeren om voetgangers een veilige plek te bieden. Toch is over de vormgeving en design goed nagedacht.

© pixabay.com


Verrassende architectuur
Vormgevers noemen het klein architectuur. Openbare gebruiksgoederen die moeten opgaan in een omgeving of juist opvallen door een aparte vormgeving. Een grote kiezel als zitplek of een passende kappen voor bomen. Vooral in prominente stadsgebieden zijn er tal van mooie voorbeelden hoe functionaliteit en vormgeving hand in hand gaan.

De gemeentelijke taak
Bij straatmeubilair bestellen gaat het bij gemeenten over grote aantallen van parkbanken, straatbanken, stationbanken, fietsparkeerrekken, informatieborden, bloembakken en afzetpalen. Het is aan de gemeente invulling te geven aan de vormgeving. Het materiaal is meestal hout of gietijzer. Naast de functionaliteit is het aan de vormgever om invulling te geven aan het meubilair.

Vele stijlen van straatmeubilair
De architectuur heeft altijd een functie gehad in straatmeubilair. Dat is duidelijk zichtbaar in de verschillende stijlen van klassiek en Amsterdamse school tot moderne of temporaire architectuur. Elke stijl had haar eigen specifieke vormgeving in straatmeubilair. De Amsterdamse school was kenmerkend door de veelal felle primaire kleuren met kenmerkende geometrische vormen veelal uitgevoerd in smeedijzer. Wie kent nog de Gemeentegiro-postbus in helmvorm in blauw gietijzer?

Belangrijke toevoeging openbare ruimte
Openbaar meubilair wordt altijd door architecten toegevoegd aan een stedelijk ontwerp. Het geeft een uitstraling van de buiten leefomgeving door het creëren van zitplekken, boompotten, bloembakken en afbakening. Het zijn de accessoires van de straat. Een plein of park zonder openbaar meubilair is een naakte omgeving. Hetzelfde geldt voor kunstobjecten.

Street art is een opkomend verschijnsel in verschillende steden. Er worden dan ook wandel- en fietsroutes uitgegeven om de verschillende kunstobjecten die verspreid zijn over een stad te bewonderen. Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Arnhem zijn prominent in het presenteren van straatkunst. Af en toe uitrusten op een bank mag natuurlijk.



Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *