Werkschoenen zijn onmisbaar in sommige situaties
Een mooi paar sneakers vinden is geen lastige opgave. Alhoewel, misschien kan er een beetje keuzestress om de hoek kijken, als het aanbod overweldigend is. Maar als je werkzaamheden uitvoert op een dynamische werkplek, zoals bijvoorbeeld in de zorg of in de bouw, kan het in sommige werksituaties zelfs verplicht zijn om de juiste beschermingsmiddelen te dragen. En dat is niet zonder reden. Door het dragen van de juiste beschermingsmiddelen kunnen volgens schattingen maar liefst 90% van de ongevallen op de werkplek voorkomen worden! Genoeg reden om hier iets verder in te duiken. In dit artikel delen we belangrijke informatie over werkschoenen. Benieuwd? Lees dan snel verder!

© pixabay.com


Persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen, kortweg afgekort naar BPM, zorgen ervoor dat je op een veilige en verantwoorde manier je werk kunt uitvoeren. Voldoet jouw werkgever niet aan de door de Arbowet voorgeschreven regels, dan kan het werk zelfs stilgelegd worden door de Arbeidsinspectie.

Voetbescherming: de juiste werkschoen kopen

Bij PBM kun je aan verschillende soorten bescherming denken, zoals bijvoorbeeld voetbescherming, gehoorbescherming, lichaamsbescherming en valbescherming. Als we vervolgens wat meer research doen naar werkschoenen in het bijzonder, valt op dat ze in verschillende veiligheidsklassen worden ingedeeld. Belangrijk om te vermelden is dat alle veiligheidsschoenen worden gekeurd volgens de norm EN ISO 20345 en vervolgens weer worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Volg je ons nog? Voor je gemak hebben we hieronder de verschillende klassen opgesomd.

  • SB
  • S1
  • S1P
  • S2
  • S3
  • Dit lijstje is trouwens niet in willekeurige volgorde opgesomd. SB staat namelijk voor Safety Base schoen, en kan dus gezien worden als het ‘instapmodel’ werkschoen die aan de basisvereisten voldoet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkschoenen sneakers die voorzien zijn van een beschermende neus van staal, en die bestand is tegen een kracht van 200 Joule. Ter vergelijking: een werkschoen met klasse S2 moet jouw voeten daarnaast óók voor de duur van tenminste 60 minuten droog kunnen houden. En een S1 veiligheidsschoen moet ook beschikken over een gesloten hiel en schokdemping in de hak. Koop daarom niet blind een schoen met de hoogste veiligheidsklasse, als een stevige veiligheidsschoen van klasse S1 al voldoet aan de geldende richtlijnen voor jouw werkomgeving.


Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *