Feminisme vandaag de dag
|We schrijven het jaar 1910. Constance Lytton wordt in de gevangenis zwaar mishandeld. Terwijl verschillende bewaaksters haar vasthouden, spuit de dokter een vloeistof in haar keel. De pijn is ondraaglijk en Constance moet vrijwel direct overgeven. Ze wordt alleen gelaten en schreeuwt haar martelaars na: ‘Geen overgave.’ Ze was een feministe. Ruim honderd jaar later, in 2012, gaan honderden mannen en vrouwen samen de straat op.
Ze demonstreren samen tegen een uitspraak van een Canadese politieman. Hij meent dat als een gewaagd geklede vrouw er zelf om heeft gevraagd als ze verkracht wordt. De mannen en vrouwen roepen het uit: ‘Niemand vraagt erom. Daarom heeft het verkrachting’. Ze zijn feministen. Er is van alles veranderd. Vrouwen hebben inmiddels stemrecht, kunnen de opleiding volgen die ze willen en hun leven indelen zoals ze willen. Ze hebben het recht om alles te doen wat mannen ook doen. Of toch niet?
Discriminatie
Vandaag de dag is het eenvoudig om te zeggen dat feminisme overbodig is, omdat er met de grote onderwerpen gelukkig is afgerekend. Er vindt echter nog dagelijks discriminatie jegens vrouwen plaats. En nee, niet alleen in verre landen. Ook gewoon om de hoek, op kantoor en op straat. Zo blijkt uit een recent onderzoek onder meer dan duizend Londenaren, dat vorig jaar 43% van de vrouwen tussen de 18-34 jaar slachtoffer zijn geworden van seksuele intimidatie in een openbare ruimte. Eén op de 25 vrouwen werd daarbij ook daadwerkelijk aangeraakt. Of wat dacht je van de politiek waarin nog steeds het grote merendeel uit mannen bestaat. Hetzelfde geldt voor topfuncties in het bedrijfsleven. Kortom: we hebben nog een lange weg te gaan. Vandaag de dag wordt dat helaas nog steeds niet erkend door vele mannen en vrouwen in onze maatschappij. Priscilla Aroso, Feministe en Master student meent dat dit ook komt omdat veel mensen niet begrijpen wat het feminisme inhoudt. Ze denkt dat veel mensen nog steeds denken dat ‘feministen mannen-hatende lesbisch zijn.’ Ze vraagt zich bovendien af wanneer we ooit gaan zien dat onze dochters net zoveel verdienen als mannen en kunnen dragen wat ze willen zonder dat ze ‘hoer’ en ‘slet’ genoemd worden.
Respect
Feminisme gaat over eerlijkheid en begrip. Natuurlijk zijn vrouwen en mannen totaal anders. Maar dat betekent niet dat de één zwakker is dan de ander. Vrouwen dienen de erkenning te krijgen die ze verdienen. Ze moeten gewaardeerd worden als gelijkwaardige leden van een brede samenleving. Is het teveel gevraagd om vrouwen respect te geven en ze net als mannen te behandelen? Priscilla verwoordt het behoorlijk scherp: “Als je het raar vindt dat mensen zich eeuwenlang hebben afgevraagd of man en vrouw gelijk zijn, ben je een feminist. Vind je dat niet raar? Kijk dan je moeder, zus, vriendin, echtgenote of dochter recht in de ogen en zeg dat ze een idioot is. Alleen maar omdat ze een baarmoeder heeft. Kun je dat niet? Dan ben je een feminist.”
Het doet deugd te lezen dat een Master studente zich afvraagt hoe het nu nog bestaat dat er veel vrouwen en vooral mannen niet (willen?) begrijpen wat feminisme inhoudt. Het is nog steeds nodig te blijven hameren op een gelijkwaardige behandeling en het nodige respect !
Er is inderdaad nog een lange weg te gaan. Elke dag opnieuw.