Wat is een migraine aanval en hoe behandel je het?




Flitsende lichten, gevoelloze handen, gehoorverlies – migraine is meer dan alleen een hele erge hoofdpijn. Corrine Redfern lijdt al een lange tijd aan migraine en vertelt haar verhaal. Daarnaast geeft ze informatie over behandelingen en manieren om ermee om te gaan.

© Pixabay.com

Klachten bij een migraine
De eerste keer dat Corrine iemand een migraine hoorde beschrijven, was tijdens het kijken van de film Coyote Ugly. Het karakter Piper Perabo gaf aan dat tijdens een migraine aanval haar hele lijf begint te trillen en dat daarna alles… vaag wordt. Corrine – als dertienjarige – herkende zich onmiddellijk in die omschrijving en was blij dat iemand het eindelijk begreep.

Toch blijft ze het lastig vinden om over migraines te praten. Waarschijnlijk omdat de aanvallen zo raar zijn. Haar handen worden ijskoud en gevoelloos, net alsof je er ’s nachts op in slaap bent gevallen (in de Poolcirkel). Daarna verliest ze haar gezichtsvermogen, voelt haar tong dik aan, wordt het gehoor onsamenhangend – stemmen (inclusief haar eigen stem) voelen verwijderd en gek, alsof ze behoren tot mensen die érg traag door een muur heen praten. Het duurt ongeveer drie kwartier voordat de pijn begint, welke, in geval je het je afvraagt, in Corrine’s situatie net genoeg is om een vergadering uit te rennen. Zich met een wit gezicht bij de baas ziek te melden én de Uber app op haar telefoon te openen zodat een bestuurder haar op kan pikken. Is de bestuurder via Uber verdwaald? Dan is ze de pineut – tegen die tijd is ze namelijk het vermogen om te praten al kwijtgeraakt.

Wat veroorzaakt een migraine?
Rebekah Aitchison (woordvoerster voor Migraine Action) legt uit dat migraine 15% van de Britse bevolking treft. Vooral vrouwen tussen de twintig en veertig jaar hebben er veel mee te maken. Studies hebben aangetoond dat migraine aanvallen getriggerd kunnen worden door hormonen, maar dat is niet altijd het geval. Evenzo merken sommige vrouwen dat hun migraine aanvallen erger worden tijdens hun menopauze, of zwangerschap – en anderen merken weer dat de aanvallen dan juist verdwijnen. Er is geen vuisteregel, behalve dat migraine genetisch bepaald schijnt te zijn, en dat de aanvallen nogal eng zijn.

Nog steeds geen medicijn ontwikkeld
Ondanks het feit dat zoveel mensen last hebben van migraine, zijn er sinds de vroege jaren 90 geen nieuwe medicijnen ontwikkeld. Nee, in plaats daarvan moeten we het doen met medicijnen die zijn ‘geleend’ uit andere medische gebieden en alleen de symptomen helpen te verlichten. Dus qua behandeling is het meer een kwestie van vallen en opstaan – op die manier kom je erachter wat het best voor jou werkt.

Oplossingen zijn daardoor gevarieerd en neigen vaak naar alternatieve geneeswijzen. Zo kunnen neurostimulatoren die licht elektrische stromen gebruiken om bepaalde neuronen in het hoofd en de nek te stimuleren, helpen. En iemand anders zweert weer bij verkoelende gel strips die je op je voorhoofd plaatst om de pijn te verzachten. Corrine merkt dat voor haar, tot nu toe, alleen Coca-Cola werkt.



Lees nog meer over:,
4 Reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *