Verschillende houtsoorten




Verschillende houtsoorten

Eigenlijk wilde je gewoon een mooie stevige houten balk kopen om aan je project te werken. Vol goede moed ging je op pad. Maar nu word je geconfronteerd met een veelheid aan houtsoorten. Welke kies je? Waar moet jouw hout aan voldoen? 

© pixabay.com

Ken het verschil tussen de houtsoorten

Bomen groeien al eeuwenlang en altijd onder zeer uiteenlopende omstandigheden, het hout daarvan afkomstig heeft dus ook zeer uiteenlopende eigenschappen. Denk aan hardheid, kleur en duurzaamheid. Om de juiste keuze te maken is het raadzaam om enkele verschillen tussen de houtsoorten te kennen. In dit artikel wordt een aantal houtsoorten met hun eigenschappen benoemd.

Hardhout en zacht hout

Zacht hout is van naaldbomen afkomstig en groeit snel vergeleken met loofbomen. Door de relatief snelle groei, is zacht hout minder duurzaam dan hardhout. Het is wel makkelijk te bewerken en wordt doorgaans gebruikt voor projecten binnenshuis. Door naaldhout regelmatig te behandelen wordt de levensduur verlengd. Hardhout is afkomstig van loofbomen. Het betreft hard materiaal en is, zoals eerder gezegd, duurzaam.

Hieronder wordt een aantal houtsoorten met hun eigenschappen benoemd. Eerst wordt ingegaan op hardhout, daarna op zacht hout:

  • berkenhout
  • eikenhout (Europees en Amerikaans)
  • mahoniehout
  • palissanderhout
  • grenenhout
  • wilgenhout en populierenhout

Hardhout


Berkenhout heeft een wittige kleur die later gelig of een beetje roodachtig wordt. Het is een middel harde houtsoort, maar niet vochtbestendig. Berkenhout is buigzaam en goed te bewerken. Het wordt onder meer gebruikt voor parketvloeren, meubels en sportartikelen.

Eikenhout is een duurzame harde houtsoort.
Europees eiken heeft een gelige lichtbruine tot donkerbruine kleur met een enigszins grove nerf.
Amerikaans eikenhout heeft een roodbruine tot lichtbruine kleur met ook een grove nerf. De kleur wordt bij beide eikensoorten intenser naarmate het ouder wordt. Deze houtsoort is vochtbestendig en goed te bewerken. Voorboren wordt aanbevolen. Het kan op vele terreinen gebruikt worden zoals in de bruggenbouw en op scheepswerven.

Mahoniehout varieert qua kleur van bruinrood tot donkerbruin. De typische kleur wordt ook wel als ‘warm’ gekenmerkt. Het is een zachte, maar taaie, sterke houtsoort en vochtbestendig. Het wordt gebruikt voor meubels en vloeren.

Palissanderhout is een harde zware massieve houtsoort met een dichte nerf. De kleur kan variëren, maar vaak is het bruinrood soms neigend naar paars met
donkerbruine, bijna zwarte strepen. De kleur kan door blootstelling aan zonlicht wel verbleken. Het is vochtbestendig en wordt voor onder meer muziekinstrumenten, beeldhouwwerk en meubels gebruikt. Het is massief en daardoor lastig met de hand te bewerken. 

Zacht hout

Grenenhout heeft een lichtbruine tot geelbruine kleur en heeft opvallende noesten. De kleur kan wat dieper bruin worden in de loop der jaren. Het is een redelijk harde houtsoort met een grove nerf en kan worden gebruikt voor onder meer (binnen)meubels, deuren en kozijnen. Het is makkelijk te bewerken.

Wilgenhout vertoont veel overeenkomsten met populierenhout. Beide hebben een grijsachtige of witte kleur en een fijne nerf. Het is zacht hout en niet vochtbestendig. Dit verandert als het herhaaldelijk behandeld wordt. Deze houtsoort wordt gebruikt om bijvoorbeeld keukengerei, speelgoed en mandjes van te maken, maar het staat vooral bekend als hout waarvan klompen worden gemaakt. Het is makkelijk te bewerken.



Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *