Welke soorten kelders zijn er?
Bij het aanleggen van een kelder heb je de keuze uit verschillende types. Gemetselde kelders worden het vaakst aangelegd, evenals kelders in gewapend beton en prefab betonkelders. Houd er rekening mee dat de bouwgrond heel belangrijk is in het maken van je keuze. Ook je budget moet je in het oog houden.

©maxpixel.freegreatpicture.com

We zullen de reeds genoemde types een voor een bespreken.

1. Gemetselde kelders

Binnen deze categorie moet je nog een keuze maken wat het uitvoerproces betreft. Kies voor kalkzandsteenblokken, holle betonblokken of volle steen.

1.1 Kalkzandsteenblokken en holle betonblokken

Wie er niet al te veel geld aan wil spenderen kiest het best voor dit materiaal. Je kan het makkelijk zelf doen mits een goede handleiding natuurlijk.

Je geeft er dan wel minder geld aan uit, maar je hebt ook meer risico op waterproblemen. Dat is iets dat je er bij moet nemen. Is het grondwaterpeil redelijk hoog, pas deze methode dan liever niet toe. Je zal er veel tijd en geld insteken om je kelder waterdicht te maken en dat was niet de bedoeling aangezien je budget.

Het is aangeraden om een drainage toe te passen rond de kelder om. Doe dit echter niet zelf, maar laat hier het werk over aan echte professionals.

1.2 Volle steen

Met volle steen is je kelder beschermd tegen waterlast. Koolter zeker de buitenkant en breng liever ook een waterafstotende cementering aan. Uit alle voorzorg. Nadeel is dat het duurder is en ook een pak moeilijker is om uit te voeren.

2. Gewapend beton

Ideaal voor kelders die een minder goede bodem hebben. Zeker aan te raden bij grote kelders. Hoe groter de ruimte, hoe goedkoper de prijs.

Als je kelder uit gewapend beton gemaakt, hebt je ongetwijfeld een stevige kelder. De muren zijn mooi en glad en bovendien ook waterdicht. Je kan echter deze kelder niet zelf aanleggen, vraag dus altijd om hulp.

3. Prefab betonkelder

Deze kelders worden geplaatst door middel van een kraan. Ideaal voor kleine kelders die niet als fundering dienen. Wat de verhouding prijs – kwaliteit betreft zit je bij dit soort kelder goed.Lees nog meer over:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *