Hoe positief denken je leven kan veranderen: dé 5 manieren
Achter de wolken schijnt de zon, na regen komt zonneschijn. Er zijn ontzettend veel clichés die zo vaak worden gezegd dat ze bijna geen betekenis meer lijken te hebben. En dit lijkt vooral zo op momenten wanneer alles in de soep loopt. Maar eigenlijk brengen deze alledaagse uitdrukkingen de juiste gedachte aan het licht. Wanneer positief denken jouw gewoonte wordt maakt het je hele leven leuker. Op meerdere manieren!

© Pixabay.com

Om je beslagen ten ijs te laten gaan in je pad naar optimisme, vroegen we therapeuten en psychologen om niet alleen de vele voordelen van positief denken te onthullen, maar ook om advies te geven hoe je dit in praktijk kan brengen zodat je er voor de rest van je leven profijt van zal hebben.

1. Het zorgt voor een gezonde geest
“Positief denken heeft absoluut invloed op je geestelijke gezondheid,” stelt Dr. Chloe Carmichael, dokter in de klinische psychologie. “Depressie en angst zijn vaak verbonden aan negatieve gedachten, men kan er dus zeker baat bij hebben om zich te richten op het positieve. Het brein heeft de neiging om bekende dingen te herhalen via de zenuwbanen”, zegt Tina B. Tessina, Drs. psychoterapeut en schrijver van het boek ‘It Ends With You: Grow Up and Out of Dysfunction’. Als je ervoor zorgt dat dit positieve gedachten zijn zoals beloftes of keuzes die je met jezelf maakt, wordt er een basis van rust gerealiseerd voor je geest. Dit resulteert ook in het beter in staat zijn moeilijke beslissingen te nemen en zal je stoppen met twijfelen aan jezelf.

2. Het zorgt voor een sterk lichaam
Op het eerste gezicht lijkt het alsof positief denken alleen invloed heeft op je geestelijke gesteldheid, maar het veranderen van je mentale houding kan net zo gunstig zijn voor je fysieke gezondheid. “Positief denken vermindert de effecten van stresshormonen op je lichaam, negatief denken kan daarentegen het brein activeren om stresshormonen vrij te geven”, vertelt holistisch psychotherapeut Noelle Damon. “Dit hormonale proces kan leiden tot vele ziekten en stoornissen die je vandaag de dag ziet.”

3. Je gaat ervan stralen
Naast het feit dat positief denken je lichaam van binnen helpt, kan het ook wonderen doen voor je uiterlijke verschijning. “We weten allemaal dat mensen die gestrest zijn niet zo’n stralende gloed over zich heen hebben,” Zegt Carmichael. Stress blijkt de aanleiding te zijn van alledaagse huidaandoeningen zoals acne en eczeem. “Onderzoek toont aan dat het aanhouden van een aangename en gelukkige gezichtsuitdrukking ervoor zorgt dat ook je stemming verbetert omdat je brein het interpreteert als een teken van gelukkig zijn”, zegt Carmichael. Daarnaast vertaalt een beter humeur zich in een gezondere uitstraling.

4. Je wordt er zelfverzekerder van
Misschien wel een van de meest belangrijke voordelen van positief denken is dat het verandert hoe je naar jezelf kijkt. Tessina stelt: “Alleen jij bent verantwoordelijk voor hoe je je voelt, niemand anders.” Ze adviseert dan ook om jezelf bewust te maken van wat je tegen jezelf zegt. “Heb vertrouwen in jezelf en wees positief! Door positiviteit word je ook zelfverzekerder. En onthoud: wees aardig voor jezelf, je moet de rest van je leven met jezelf door een deur.”

5. Je relaties worden er sterker van
Naast dat positief denken invloed heeft op je zelfvertrouwen, zal het uiteindelijk ook invloed hebben op de mensen om je heen. “Mindfulness zorgt ervoor dat je meer compassie hebt, naar jezelf maar ook naar anderen, dit zorgt ervoor dat mensen aardiger tegen je worden, met je meewerken en je begrijpen,” legt Damon uit, “Hierdoor zullen de relaties die je zult hebben in je leven met familieleden, geliefden en collega’s een stuk sterker worden.”

Dit gezegd, is er helaas wel een kleine kanttekening. Zoals Damon zegt: “Het is makkelijker gezegd dan gedaan, je moet blijven oefenen. Het goede nieuws is wel, als eenmaal het positieve balletje gaat rollen en het lukt je om negatieve gedachten om te zetten in positieve, dan zal je transformatie zichtbaar worden en niet alleen van binnen, maar ook van buiten! Nog een paar laatste tips voor een gegarandeerd succes:

  • Noteer al het positieve wat je overkomt op een kalender. Dit kunnen complimenten zijn of dingen waar je trots op bent.
  • Doe wat je blij maakt, zelfs al moet je dit plannen.
  • Zorg ervoor dat je omringd wordt door alle successen door je positiviteit.


Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *