7 Mogelijke redenen waarom je tanden pijn doen
Pijn aan je tanden is ontzettend vervelend. Naast dat eten en drinken pijn kan gaan doen, kun je ook schrik krijgen voor de tandarts. Maar pijn aan je tanden hoeft niet direct te betekenen dat je een gaatje hebt. Hieronder geven we 7 mogelijke andere oorzaken van pijn aan je gebit.

© Pixabay.com

1: Je poetst te hard je tanden wat kan leiden tot teruggetrokken tandvlees
Natuurlijk wil je je tanden goed schoon poetsen, maar te hard poetsen is geen goed idee. Wanneer je teveel druk uitoefent of te ruig poetst, beschadig je hiermee het glazuur. Daarnaast kan je tandvlees gaan terugtrekken, waardoor de tandwortel bloot komt te liggen. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor een goede elektrische tandenborstel, of kies voor een zachte tandenborstel. Wanneer je geen zachte tandenborstel hebt, leer jezelf dan aan om minder druk uit te oefenen.

2: Je hebt tandvleesontsteking
Tandvleesontsteking kun je herkennen aan een rood randje tandvlees om je tanden. Ook kan het tandvlees bijvoorbeeld gaan bloeden tijdens het flossen. Er zijn veel mensen die last hebben van tandvleesontsteking, vaak ook zonder dat ze het zelf doorhebben. Om dit te voorkomen kun je het beste je tanden goed schoon houden. Dat wil zeggen dat je elke dag tenminste tweemaal je tanden moet poetsen gedurende tenminste 2 minuten. Daarnaast is elke dag flossen of stokeren een absolute must. Als je ondanks deze maatregelen last blijft houden van bloedend tandvlees, dan is het tijd om naar de tandarts te gaan.

3: Je tanden zijn beschadigd
Je tanden kunnen beschadigen tijdens een val of zelfs door het eten van iets hards. Je hoeft hier niet direct last van te krijgen, dit kan zelfs jaren later nog eens komen. Je kunt pijn krijgen wanneer je aan het kauwen bent. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden, omdat het kan lijden tot een infectie van de tandzenuw. Wanneer deze ontstoken raakt kan de zenuw afsterven. Dan is behandeling door de tandarts absoluut nodig.

4: Je hebt sinusitis
Tijdens een verkoudheid of griepje kun je zomaar last krijgen van een bijholteontsteking. De zenuwen van enkele tanden zitten direct naast de bijholten, wat kan resulteren in een pijnlijk gevoel aan je tanden. Dat terwijl er dus niets aan de hand is met je tanden. In plaats van de tandarts kun je dus beter naar de huisarts gaan. Die kan je wanneer nodig medicatie voorschrijven zodat je klachten voorbij gaan.

5: Je knarsetandt in je slaap
Sommige mensen schuiven de tanden met geweld over elkaar heen tijdens de slaap. Ook komt het hard dichtklemmen van de kaak voor. Dit kan ernstige beschadigingen aan de tanden veroorzaken. Misschien heeft iemand je wel eens verteld dat je dit doet, of word je wakker met een pijnlijke kaak. Je kunt, om verdere beschadigingen te voorkomen, een speciaal bitje laten aanmeten bij de tandarts.

6: Je hebt pas een gaatje laten vullen
Wanneer je een gaatje hebt laten vullen, dan kun je daarna nog weken last hebben van gevoeligheid. Als dit aan blijft houden is het verstandig om de tandarts nog eens te bezoeken.

7: Je hebt een gebroken tand
Een gebroken tand of een tand met een scheur erin kan door van alles worden veroorzaakt, bijvoorbeeld een ongeluk of tandenknarsen. Wanneer je een scheur hebt opgemerkt, voorkom dan het eten van harde producten en maak direct een afspraak bij de tandarts.Lees nog meer over:
Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *