Dit doe je beter niet als kersverse ouder
|Je bent voor het eerst zwanger. Je wordt voor het eerst ouder. En je leeft op een roze wolk. Hier heb je (lang) naar uitgekeken. Je bent uiteraard van plan om de perfecte ouder te zijn. Probeer echter niet te perfect te zijn. Lees je even mee welke beginnersfouten bij het krijgen van een eerste kind je beter kan vermijden?
Koop niet te veel vooraf
Uitkijken naar de geboorte is leuk. Een babykamer inrichten, drukwerk voorzien, doopsuiker kiezen, een geboortelijst aanleggen, het hoort er allemaal bij. Laat je echter niet verleiden door reclamemakers die handig inspelen op je emoties. Koop niet te veel speelgoed vooraf, want eigenlijk heb je de eerste maanden ook helemaal niet zoveel nodig. En bovendien is speelgoed een vaak gegeven geschenk bij kraambezoek. Eén iets wat je dubbel of zelfs driedubbel mag kopen, is een lievelingsknuffel. Die kan je dan voorzien voor de verschillende plaatsen waar je baby komt. En ben je er eentje kwijt, dan is dit geen ramp. Kleertjes in de kleinste maten koop je ook beter niet. Net als de allerkleinste luiers. Je weet namelijk niet welk geboortegewicht je baby zal hebben. En denk eraan: baby’s groeien als kool.Wat kinderkleding kopen kan dan weer geen kwaad. Een echte gigant zal je baby niet zijn, dus ben je zeker dat die Quapi kinderkleding vroeg of laat wel zal passen.
Niet overbezorgd zijn, wel op de juiste manier zorgen voor
Kraambezoek is leuk, maar kan ook lastig zijn. Maak je baby niet telkens wakker, zo verstoor je zijn slaapritme. Misschien is het handig om één groot moment voor een babyborrel te voorzien in plaats van wekenlang elke dag mensen te ontvangen.
Is je baby wakker, dan hoef je niet telkens te staan springen om te zorgen voor vermaak. Je baby moet ook leren om eens een moment alleen te zijn. En ga niet telkens kijken van zodra je gehuil hoort. Je leert heus wel wanneer het echt nodig is om te reageren. Maak je spruit ook niet zelf hyperactief net voor het slapengaan. En nu we het over slapen hebben: het is een goed idee om nageltjes te knippen tijdens de slaap. Baby’s houden daar immers niet van.
Ook al gezien, baby’s in de lucht die het uitgieren van het lachen? Doe dit niet vlak na het voeden, anders zal jij misschien niet zo lachen met al die zuur ruikende babymelk op jezelf en je kledij.
Een zorgende ouder is fijn, een overbezorgde ouder heel wat minder. Een goede raad: ga niet steeds uit van het ergste. Niet elk kuchje wijst op een longaandoening.
Verlies jezelf niet uit het oog
Probeer niet alles zelf te doen. Neem de nodige tijd om rust in te bouwen. Probeer te delegeren. Je naaste omgeving zal blij zijn om even wat werk te kunnen overnemen. Een goede ouder moet ook tijd nemen voor zichzelf. Bouw me-time in. Wanneer je zelf lekker in je vel zit, geef je dit ontspannen gevoel ook door aan je baby. Wees vooral ook geen controlefreak. Wanneer je voortdurend angst hebt, ga je er uiteindelijk aan ten onder.
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties via e-mail.