4 tips voor het claimen van letselschade
|Het is niet iedere dag dat je te maken krijgt met letselschade. Word je onverhoopt toch slachtoffer van een ongeluk? Dan is het wel zo fijn dat je weet waar je allemaal op moet letten en wat je het beste kunt doen in zo’n situatie.
Ga op zoek naar medische hulp
Heb je letsel opgelopen door een ongeluk? Meld je daarna dan gelijk bij een arts. Dit kan je eigen huisarts zijn, maar ook de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Wanneer je klachten hebt door het ongeluk is het namelijk belangrijk dat dit gelijk wordt vastgelegd. Zo kan er geen twijfel ontstaan over of het ongeluk daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, en of het opgelopen letsel daar het gevolg van is.
Verzamel bewijsmateriaal
Je kunt, als slachtoffer van letselschade, de andere partij aansprakelijk stellen. Maar wil je aanspraak maken op een vergoeding voor letselschade? Dan moet je bewijs kunnen aanleveren. Zo moet je kunnen bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor het letsel dat je hebt opgelopen, en moet je kunnen bewijzen dat je letsel hebt opgelopen. Houd daarom vanaf het moment van het ongeluk alles goed bij. Van de gemaakte kosten tot eventuele getuigen van het ongeluk. Daarnaast kun je ook noteren wat je door het opgelopen letsel allemaal niet meer kan.
Neem juridische hulp
Wanneer je letsel hebt opgelopen door een ongeluk, dan doe je er goed aan om juridische hulp in te schakelen. Zo weet je zeker dat je als slachtoffer krijgt waar je recht op hebt. Een letselschade advocaat bijvoorbeeld weet precies hoe zo’n schaderegeling werkt. Hij of zij ondersteunt je gedurende het hele proces, helpt je op weg en geeft waar nodig advies. Zorg er wel voor dat je een weloverwogen keuze maakt wat betreft juridische hulp. Kijk naar iemand zijn werkwijze en of je een goed gevoel bij iemand hebt.
Denk goed na voordat je een regeling treft
Bij het vaststellen van een schadevergoeding wordt ook rekening gehouden met risico’s voor de toekomst. Wellicht kan het opgelopen letsel er in de toekomst wel voor zorgen dat je arbeidsongeschikt wordt, of kunnen de klachten op oudere leeftijd erger worden. Tijdens onderhandelingen kunnen deze risico’s worden meegenomen. Zo kun je als het ware een hogere vergoeding claimen. Zijn de risico’s lastig in te schatten, of ben je nog heel jong? Dan is het in sommige gevallen beter om te kiezen voor een voorlopige regeling. Met een voorlopige regeling kun je later nog een aanvullende schadevergoeding claimen, mits er dan wel verhoogde risico’s zijn. Ook hier kan een letselschade advocaat je goed over adviseren.