Wat je moet weten over het inhuren van een privé detective




Zit je in een situatie dat je iets uitgezocht wilt hebben (en dat hoeft echt niet meteen een overspelige echtgenoot te zijn) dan kan je misschien wel eens aan de mogelijkheid van een privé detective gedacht hebben. Natuurlijk kan dit een goed plan zijn. Maar naast de voordelen van een prive detective inhuren, zijn er een aantal dingen waar je even bij stil moet staan.

© pixabay.com

Wanneer ga je een privé detective inschakelen?

De zaken waarvoor je deze mensen kunt inschakelen zijn heel verschillend. Inderdaad komen dan de vermoedens dat de partner niet trouw is om de hoek kijken, maar het kunnen ook hele andere zaken zijn. Misschien vermoed je diefstal in je winkel onder het personeel en huur je daarvoor iemand in of heb je het idee dat je zakenpartner niet te vertrouwen is. Een privé detective zal dan ook heel diverse werkzaamheden moeten verrichten. Waarbij het bij de ene zaak vooral gaat om via internet achter fraude te komen, kan een andere zaak werkelijk om stiekeme achtervolgingen gaan.

De voordelen

Een detective zelf inhuren heeft het voordeel dat je zelf al met bewijs bij de politie aan kunt komen. Waar zij zelf geen tijd voor denken te hebben of anders misschien wat wantrouwend op jouw aangifte zullen reageren, is dit met het bewijs in handen een ander verhaal. Een privé detective heeft in sommige gevallen ook het voorrecht dat ze gewone burgers zijn en dus aan andere regels gebonden zijn… In bepaalde gevallen betekent dat dat ze juist meer mogen dan bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie! Hierbij hangt het er vooral af of het onder civiele recht of het strafrecht valt.

De nadelen

Daarmee komen we dus ook meteen op het grote nadeel. Als burger mag je bijvoorbeeld nooit iemands huis zomaar binnenvallen, de politie kan hiervoor wel toestemming krijgen. De politie mag iemand op staande voet arresteren, terwijl de privé detective dat dus echt niet mag.

Wel of niet doen?

Een privé detective inhuren is zeker wel een goed idee als je vermoedens hebt over zaken en dit eerst zeker wil weten. Ook als het dan gaat om strafrechtelijke zaken. Rechters zullen veel bewijzen toestaan, hoewel daar natuurlijk wel regels aan gebonden zijn. Maar dit kan je natuurlijk overleggen tijdens een eerste gesprek met een detective. Vanzelfsprekend kan een rechter altijd een reden hebben om bewijsstukken niet toe te laten. Voor je eigen privézaken, zoals het vermoeden van overspel, kan er eveneens een reden zijn om voor het inhuren van een detective te kiezen. Maar bedenk wel dat als je partner het doorheeft en er niks aan de hand is, dit óók het vertrouwen schaadt…



Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *