Valentijnsdag, een feest dat in elk land anders is!
Valentijnsdag, de dag van de liefde! Je ontvangt vast een boeket rozen, heerlijke pralines of geniet van een diner bij kaarslicht en gebruikt lieve woorden om jouw liefde voor de ander te uiten. Vandaag is hét moment om groots uit te pakken. De manier waarop verliefde stellen elkaar in het zonnetje zetten, verschilt echter van land tot land.

© Pexels.com

Japan en Zuid-Korea
Vooral de mannen in deze landen hebben het goed op Valentijnsdag. Zij worden werkelijk op hun wenken bediend op deze speciale dag. De dames uiten hun waardering voor hun echtgenoten, mannelijke collega’s en familieleden door chocolade voor hen te kopen. Dit klinkt allemaal wel erg eenzijdig. Op 15 maart, Witte Dag, gebeurt echter het omgekeerde: de heren vertroetelen de dames met zoetigheden en cake.

Verenigde Staten
Groot, groter, grootst. Ook omtrent de viering van Valentijnsdag geldt dit Amerikaanse principe. De inwoners van de VS geven gezamenlijk zo’n 14 miljard dollar uit aan cadeaus, dagtripjes en vakanties om Valentijnsdag te vieren. Voor Amerikanen is Valentijnsdag niet alleen een feestje voor verliefde koppels: iedereen kan zijn waardering voor wie dan ook uiten door een vrolijk kaartje te sturen of een grote tas boodschappen cadeau te doen. De ontvanger kan bijvoorbeeld een docent, overbuurman of tante zijn. Het meest uitgedeelde snoepgoed op Valentijnsdag in Amerika is overigens niet chocolade, maar dat zijn zoete, eetbare hartjes waarop een lieve boodschap staat, zoals “kiss me” of “be mine”. Jaarlijks worden er zoveel van deze suikerhartjes geproduceerd dat we iedereen op de wereld er minstens één zouden kunnen geven.

Groot-Brittannië
De Engelse, Schotten, Ieren en bewoners van Wales zijn groot fan van Valentijnsdagtradities. De populairste cadeaus die op 14 februari gegeven worden, zijn sieraden, dozen chocola en boeketten. Ook een romantisch diner mag niet ontbreken op deze speciale dag, zij het in een restaurant, zij het thuis aan de keukentafel. Kaarsje erbij, muziek aan en voilà.

Brazilië
Welnu, in Brazilië wordt er helemaal geen Valentijnsdag gevierd. Men viert daarentegen wel feest op een andere dag van het jaar, namelijk op 12 juni. Op deze dag in de zomer wordt de beschermheilige van het huwelijk, Sint Anthonis, herdacht.

Peru
Omdat 14 februari in Peru gelijk valt met de carnaval, zijn de meeste inwoners van het land vrij. De orchidee is een van de nationale symbolen van Peru. Vandaar dat men elkaar deze plant cadeau doet op Valentijnsdag, en geen bosje rode rozen. Het is onvoorstelbaar hoeveel Peruanen op Valentijnsdag willen trouwen. Er worden zelfs massabruiloften georganiseerd om de wens van zovelen in vervulling te kunnen laten gaan.

Finland
In Finland is Valentijnsdag evengoed een dag om door te brengen met je vrienden. De naam van het feest is zelfs “Vriendendag”, en er wordt geen verband gelegd met de heilige Sint Valentijn. Wie single is, hoeft dus niet te vrezen voor een hopeloos saaie dag. 14 februari kan gewoon een ontzettend plezierige dag worden! De Finnen geven elkaar wel cadeautjes, voornamelijk zoetigheden en wenskaarten, maar van romantiek is weinig te bespeuren.Lees nog meer over:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *