Tatoeages en permanente make-up




Sommige vrouwen laten een tatoeage zetten uit schoonheidsoverwegingen, als middel voor zelfexpressie of vanwege culturele achtergronden. Welke reden je hebt, het is belangrijk dat je deze feiten kent, zowel voor- als nadat je een tatoeage hebt laten zetten. Op deze pagina lees je er meer over.

© Pixabay.com

1. Soorten tatoeages

  • Permanente tatoeage: door middel van een naald wordt inkt in je huid aangebracht. Permanente tatoeages blijven je hele leven aanwezig.
  • Permanente make-up: door middel van een naald wordt gekleurde inkt in je huid aangebracht als eyeliner, lipliner, wenkbrauwen of andere make-up.
  • Henna, ook wel mehndi genoemd is een plantaardige verf die gebruikt wordt om je huid te verven.
  • Zwarte henna is haarverf die gemaakt is van de hennaplant. Mogelijk bevat deze verf haar- of andere verf om de kleur van je haar donkerder te maken en de kleur langer te behouden.
  • Stickers of tijdelijke tatoeage. Een zelfklevende tatoeage blijft een paar uur of een paar dagen op je huid plakken. Een tijdelijke tatoeage wordt op gecoat papier (dat is papier met een gesloten oppervlak) op je huid aangebracht. De tatoeage wordt met water aangebracht. Tijdelijke tatoeages blijven drie tot vier weken zitten.

2. Risico’s van tatoeages

  • Infecties en andere ernstige ziekten als HIV en hepatitis kunnen optreden als de tatoeage-instrumenten niet schoon zijn of als de praktijk of de producten niet schoon zijn.
  • Je huid kan allergisch reageren op inkt of verf. Je kunt bijvoorbeeld uitslag krijgen.
  • Andere huidproblemen zijn: overgevoeligheid voor de zon of verhoogd risico op zonnebrand, pukkels, roodheid of littekens.
  • Als je een MRI-scan moet ondergaan kan je tatoeage opzwellen of gaan branden.
  • Pijn en hoge kosten als je de tatoeage wilt verwijderen.

Neem voor meer informatie over veiligheid bij tatoeages contact op met de gezondheidsdienst van jouw regio om je risico’s te beperken. Als je een medische behandeling moet ondergaan, licht je arts dan in dat je een tatoeage hebt.

3. Verwijderen van tatoeages

Het verwijderen van permanente tatoeages kan lastig en pijnlijk zijn. Het kan een aantal behandelingen kosten, die behoorlijk duur zijn. Vraag je arts om de mogelijkheden. Wees bedacht op het volgende: Soms kan een tatoeage niet volledig verwijderd worden. Bij verwijdering van een tatoeage kan een litteken ontstaan.

Verwijdering door een laserbehandeling
Bepaalde laserapparaten zijn goedgekeurd voor het verwijderen van tatoeages. Lichte kleuren, zoals geel, groen en rood zijn lastiger te verwijderen dan donkerder kleuren als donkerblauw en zwart. Verwijdering kan zes tot tien behandelingen vergen. Bijwerkingen kunnen bestaan uit: bloeden, roodheid en gevoeligheid van de huid.

Chirurgische verwijdering
Soms kunnen tatoeages worden verwijderd door de getatoeëerde huid weg te snijden en de opengesneden huid weer dicht te naaien. Een andere mogelijkheid is dermabrasie, waarbij de huid wordt afgeschuurd om de tatoeage te verwijderen.

Zalf en crèmes
Wees uiterst voorzichtig met zalf, crèmes en doe-het-zelf-tatoeage-verwijder-pakketten. Deze producten kunnen uitslag, brandwonden of littekens veroorzaken.



Lees nog meer over:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *