Hoe verwijder je een huidflapje
Opeens zie je iets vreemds op je huid, alsof er wat extra vel zit. Je hebt een huidflapje, ook wel skin tag of steelwrat genoemd. Hol niet direct naar de eerste hulp, een huidflapje is volledig normaal en gewoonlijk heel klein.

© pxhere.com

Wat is een huidflapje?
Een huidflapje is een uitgroei van je huid, die meestal optreedt in huidplooien, zoals oksels, nek en liezen. Dermatologen weten niet 100% zeker waarom skin tags optreden, er lijkt verband te bestaan met wrijven en boenen. Ze zijn niet schadelijk of pijnlijk, ze zijn alleen niet zo schattig als sproeten.

Wat kun je doen om een huidflapje te voorkomen?
Huidflapjes kun je niet voorkomen, het is genetisch bepaald of je ze krijgt. ‘Huidflapjes kunnen bij iedereen optreden,’ zegt Margarita Lolis MD, gecertificeerd dermatoloog bij Skin Laser and Surgery Specialist in New Jersey. ‘Maar we zien ze gewoonlijk eerder bij mensen van middelbare leeftijd en oudere mensen. Mensen met overgewicht of diabetes hebben ook meer kans om ze te ontwikkelen.’’Eigenlijk hoef je ze alleen uit schoonheidsoverwegingen te verwijderen. Daarop is een uitzondering: ‘Als een huidaandoening verandert, ga dan wel naar een dermatoloog.’

Huismiddeltjes
Als je googelt vind je huidmiddeltjes als flosdraad, tea-tree olie of ciderazijn. Lolis ziet niets in zulke verwijderstrategieën. ‘Ik heb patiënten gezien die flossdraad om een huidflapje hadden gewonden, dat leidde alleen maar tot pijn en infectie. Met azijn of tea-tree olie kun je de huid van je arm niet verwijderen, waarom zou je dan wel verwachten dat deze huismiddelen effect hebben op een huidflapje? Huidflapjes bestaan, zoals de naam al zegt, uit overtollige huid. Je kunt ze alleen verwijderen door afknippen, wegbranden of bevriezen,’ legt Lolis uit. ‘En dat moet je beslist niet zelf willen doen, tenzij je infecties en littekens koestert.’

Afknippen
De meest gebruikte manier om huidflapjes te verwijderen is afknippen. Als je dermatoloog het doet, doet het helemaal geen pijn. Lolis: ‘We maken de huid eerst gevoelloos met plaatselijke verdoving . Daarna gebruiken we een vlijmscherpe schaar om het huidflapje te verwijderen.’
Deze behandeling is perfect voor mensen die direct resultaat willen zien. Het huidflapje is meteen verdwenen. Je hoeft alleen een dag of twee een verbandje of pleister op de plek van het verwijderd huidflapje te dragen, om irritatie en infectie te voorkomen.

Wegbranden
Een andere, effectieve behandeling is wegbranden. Net als bij afknippen, zie je ogenblikkelijk resultaat. Door het wegbranden worden zowel de overtollige huid als de cellen verwijderd die ervoor zorgen dat je huidflapjes krijgt. Zo vermindert de kans dat huidflapjes terugkomen, alleen is daar geen 100% garantie voor.

Bevriezen
Een andere methode is bevriezen. Huidflapjes kunnen, net als wratten, snel en gemakkelijk worden verwijderd door ze te bevriezen. Dat gebeurt met vloeibaar stikstof, zo worden ook de cellen die zorgen voor de overtollige groei gedood. Je ziet dan niet onmiddellijk resultaat, de huidflapjes vallen pas na een dag of vijf af.Lees nog meer over:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *