Hoe snoei ik een beukenhaag?
Je snoeit deze haag bij voorkeur twee keer per jaar. Dit doe je het best in het voorjaar (voor 21 juni, de langste dag van het jaar) en ook eens in het najaar (vlak voor de winter begint). Op deze manier is je haag het best onderhouden en bovendien heeft het zo ook de mooiste vorm.

© commons.wikimedia.org

Hoe ga je te werk?
Snoei eerst de zijkanten en werk van onder naar boven toe. Nadien snoei je de bovenkant. Dit is de makkelijkste werkwijze. Stel dat je bovenaan begint, dan zouden de meeste afgevallen takken in de zijkanten blijven steken en wordt het snoeiwerk veel moeilijker. Bovendien zal de haag dan nooit volledig recht kunnen worden gesnoeid.

Heb je een hogere haag? Snoei dan in de vorm van een trapezium. Dat wil zeggen dat de onderkant breder dan de bovenkant zal zijn. Zo krijgen de onderste takken genoeg zonlicht om niet te verdorren en uit te drogen.

Wanneer?
Begin aan dit klusje liefst op een bewolkte dag. De nieuwste bladeren kunnen immers verbrandingsverschijnselen vertonen als de zon schijnt. Ze zijn immers erg kwetsbaar. Snoei je toch op een zonnige dag, dan is dit uiteraard geen ramp. Er zullen snel weer nieuwe bladeren ontstaan.Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *