Heb jij dikwijls last van ‘hangry’?
Door alle drukte van de dag kan het eten van een goede maaltijd er nog wel eens bij in schieten. Wanneer je maag begint te knorren en je beseft dat het alweer uren geleden is dat je voor het laatst iets gegeten hebt, is het eigenlijk al te laat. Je wordt chagrijnig en knorrig en je humeur slaat compleet om. Dan weet je het: je bent hangry!

© pxhere.com

Wat is hangry?
Het woord ‘hangry’ is een samensmelting van de woorden ‘hungry’ an ‘angry’. Als je hangry bent, ervaar je dus eigenlijk woede doordat je trek hebt. Wanneer je eet, krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Deze stofjes zorgen ervoor dat we energie hebben en vrolijk zijn. Wanneer je even niks gegeten hebt, neemt de hoeveelheid van deze stoffen in je bloed af. Het wordt hierdoor lastiger om je te concentreren en ook sociaizen wordt moeilijker doordat je honger hebt en je bloedspiegel laag is. Hoe langer je niks gegeten hebt, hoe minder van deze voedingsstoffen en door je bloed stromen. Het glucoseniveau in je bloed daalt, en je hersenen pikken dit op als een levensbedreigende situatie. Je komt daardoor eigenlijk in een soort overlevingsstand terecht, waarbij je weinig energie over hebt om nog lief te zijn voor je omgeving. Je bent niet te genieten, maakt kleine foutjes tijdens je werk en kunt je snel irriteren aan anderen. Dat is erg vervelend, en daarom moet je er eigenlijk voor zorgen om die ‘hangry’-bui te voorkomen.

Wat doe je ertegen?
Om te voorkomen dat je hangry wordt en je partner of collega’s afkat, is het belangrijk om regelmatig iets te eten. Wanneer je continu koolhydraten, eiwitten en vetten binnen te krijgt, wordt dit door je lichaam omgezet naar glucose, aminozuren en vetvrije zuren. Deze stoffen komen vervolgens in je bloedbaan terecht en worden getransporteerd naar de rest van je lichaam. Zo hou je je bloedspiegel goed op pijl én voorkom je en hongerig gevoel.

Ben je toch vergeten om iets te eten, en begin je chagrijnig te worden van de honger? De kans is groot dat je tijdens zo’n hongersbui snel iets ongezonds eet, of zin hebt in fastfood. Toch is het verstandiger om in zulke gevallen juist een gezond, eiwit- of vezelrijk product te eten. Denk aan een volkoren boterham met avocado of pindakaas, tomaatjes, wortelen of wat nootjes. Zo zorg je er op snelle en effectieve wijze voor dat je hongerige gevoel wegtrekt én je weer vrolijk wordt.Lees nog meer over:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *