De voor- en nadelen van kunstgras
|Kunstgras wordt steeds populairder in Nederland. Niet alleen voor in de tuin; ook je dakterras of balkon verander je binnen no time in een groene oase. Door de huidige technologische ontwikkelingen zie je bijna geen verschil meer tussen een kunstgrasmat en een gazon van natuurlijk gras. Daarnaast is kunstgras enorm duurzaam; het gaat soms wel vijftien jaar mee. Ook bespaar je op waterkosten; sproeien is namelijk niet meer nodig.
Kunstgras perfect voor kinderen
Een perfecte ondergrond is erg belangrijk als je een tuin hebt waar je kinderen vaak spelen. De ondergrond moet niet alleen duurzaam zijn en stevig, je wilt ook dat je kinderen veilig buiten in de tuin kunnen spelen. Natuurlijk wil je zelf ook kunnen relaxen in je tuin, dus dat het er mooi uitziet is ook een belangrijk punt. Een kunstgrasmat ligt er de hele zomer mooi bij en het kan tegen een stootje; ideaal dus.
Kunstgras zorgt voor een zachte ondergrond en geeft je kinderen de mogelijkheid om de hele dag buiten te spelen, zonder dat ze zich bezeren als ze een keertje onderuit gaan. Een kunstgrasmat is namelijk erg zacht en heeft zelfs een beetje een schok dempend vermogen. En áls ze vallen, dan hoef je niet meer bang te zijn voor lelijke groene vlekken die niet meer uit de kleding te krijgen zijn. Daarnaast heb je het hele jaar door een groene uitstraling in je tuin, zonder dat je er uren onderhoud aan kwijt bent.
Duurzaam en stevig
Een kunstgrasmat staat erom bekend tegen een stootje te kunnen. Dit is één van de vele redenen dat het ook vaak toegepast wordt op speelvelden, zoals op een voetbalveld of een kunstgras hockeyveld. Zelfs als er intensief van gebruik wordt gemaakt gaat het niet snel stuk en het blijft er mooi uitzien. Als je kiest voor een kunstgrasmat in je tuin, hoef je je dus geen zorgen te maken over de kwaliteit. Het enige wat je aan een kunstgrasmat moet doen is af en toe opborstelen. Dit zorgt ervoor dat de grassprieten weer mooi omhoog gaan staan.
Bij een gazon van natuurlijk gras zie je al gauw dat het verkleurt of plat gaat liggen, vooral als je er bijvoorbeeld een kinderzwembad of een speeltoestel op zet. Het gras wordt dan geplet en gaat dood, wat een lelijke plek achterlaat op je gazon. Met een kunstgrasmat is dit niet het geval. Een kunstgrasmat verkleurt niet en sterft ook niet af als er een zwaar object opstaat. Als je na de zomer het kinderzwembad opbergt, is het enige wat je hoeft te doen het gras opborstelen en je gazon ziet er weer als perfect uit.
De voor,- en nadelen op een rijtje
Voordelen van kunstgras
• Onder alle weersomstandigheden blijft de grasmat mooi
• Tijdens een droge periode hoef je geen extra water te verbruiken
• Je hebt geen last van allergieën of hooikoorts
• Je hoeft het niet te maaien, verticuteren en bemesten; het vergt weinig onderhoud
Nadelen van kunstgras
• Het is in aanschaf duurder dan een natuurlijke grasmat
• Het is meer belastend voor het milieu
• Ligt het kunstgras in de schaduw, dan kun je nog last hebben van onkruid