De Google Home nu ook beschikbaar in de Nederlandse taal




Een nadeel van Nederlands is dat de meeste mensen deze taal niet spreken. Omdat Engels wereldwijd veel meer gesproken wordt, en veel tech bedrijven in Amerika gehuisvest zijn, verstaan slimme apparaten doorgaans als eerste de Engelse taal. Als gevolg hiervan moeten zowel Nederlanders als Vlamingen altijd wat geduld uitoefenen voordat we technologische vernieuwingen in onze eigen vertrouwde moedertaal kunnen gebruiken. Google Home heeft een taalcursus gehad en is sinds eind oktober 2018 beschikbaar in het Nederlands. Google Home heeft wat ons betreft nog geen 10 op het rapport… Wat kan Google Home en zijn er ook alternatieven voor deze slimme spraakassistent?

De Google Home nu ook beschikbaar in de Nederlandse taal

Google Home spreekt eindelijk Nederlands
Het heeft pakweg twee jaar geduurd, maar eindelijk is de Google Home te gebruiken in de Nederlandse taal. Nog niet alle functies hebben de vertaalslag gemaakt, zo kun je nog niet de slimme speaker vragen om sprookjes op te dreunen in het Nederlands. Dus moeten onze kinderen zich voorlopig in slaap huilen of Engelse les volgen, een andere optie zien wij als ouders niet… Google Home betekent in feite opdrachten geven met je stem in plaats van typen, tikken of klikken. Naast een leuk geluidje wat er uit de Home en Home Mini luidspreker komt, zit er ook een heel capabele microfoon ingebouwd. Maar luistert deze spraakassistent ook een beetje?

Niet “smart out of the box”
Zolang je precies de juiste woorden in de juiste volgorde uitspreekt zal Google Home je vertellen hoe laat het is, wat voor weer het morgen wordt en jouw slimme verlichting inschakelen. Maar spreek een woord verkeerd uit, of waag het om een alternatieve zinsbouw te gebruiken en Home geeft er de brui aan. Dat was met de Engelstalige versie trouwens ook het geval, als eerste generatie gebruikers moeten we dit gewoon accepteren. Google maakt namelijk zelflerende producten die niet altijd “slim” zijn wanneer je ze uit de doos haalt, maar na verloop van tijd bijleren. Hoe groter het aantal gebruikers in Nederland en België is, hoe sneller Google Home de nuances van de Nederlandse taal zal leren. Even geduld hebben, en wees bereid om regelmatig te vloeken tegen de luidspreker wanneer deze je niet verstaat.

Meer dan Google
Je bent overigens niet veroordeeld tot de niet-zo-slimme luidspreker van Google, er zijn nog andere assistenten die jouw instructies ook de helft van de tijd negeren. Dat is een beetje hard tegenover de huidige generatie spraakassistenten, het is eigenlijk al een wonder dat ze überhaupt de commando’s van mensen kunnen verstaan. Siri van Apple is nog steeds niet briljant, maar heeft wel een paar nieuwe trucs geleerd de laatste jaren. De soms opvallend lollige antwoorden maken Siri nog steeds een plezierige gesprekspartner, zelfs wanneer het antwoord niet klopt. Alexa is de spraakassistent van Amazon die zich op vele fronten kan meten met Google Home. Je zult wel in de Engelse taal commando’s moeten geven, Amazon blijft toch vooral gericht op Engelstalige landen.

Radiosignaal als alternatief voor wifi
Als we even verder kijken naar een alternatief voor een spraakassistent die niet altijd begrijpt wat je nu weer staat te brabbelen, komen we uit op de Somfy RTS. Dit merk staat bekend om de elektrische rolgordijnen, garagedeuropeners, wifi beveiligingscamera’s en alarmsystemen. Al deze apparaten kun je bedienen via “Radio Technology Somfy” ofwel RTS, een systeem dat werkt op basis van radiografische golven. Dat betekent dat je geen wifi verbinding nodig hebt, je hoeft ook niet op een infrarood ontvanger te mikken, het is gewoon een doeltreffende manier om Somfy apparaten te bedienen zonder storing op de lijn. Uiteraard is Somfy RTS wel een stuk beperkter, tenzij je ook gebruik maakt van smarthome toepassingen via het wifi netwerk in huis.

Als Dit Dan Wat?
Niet alle slimme apparaten werken direct met elkaar. Laten we even het Somfy systeem als voorbeeld nemen; die werkt momenteel standaard met de Amazon Alexa en Echo, ergens in 2019 zal dit systeem ook met Apple HomeKit werken, er is (nog) geen standaard ondersteuning voor Google Home. Maar omdat de Somfy Tahoma bridge wél het If This Than That (IFTTT) protocol ondersteunt kun je toch de Home gebruiken. Dit is een gratis online dienst die slimme apparaten en functies aan elkaar koppelt. Zo kun je het commando “OK Google sluit de gordijnen” via IFTTT de elektrische gordijnen laten sluiten via de TaHoma bridge. Dat is even puzzelen, maar het biedt wel enorm veel mogelijkheden.

Is Google Home in het Nederlands interessant?
Voor smarthome hobbyisten is Google Home zeker interessant, maar vlekkeloos werkt het nog niet. In combinatie met een bridge zoals de TaHoma en gratis software zoals IFTTT kun je veel meer slimme functies gebruiken, mits je bereid bent zelf wat te puzzelen.



Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *