Blaffende honden bijten soms




Kent u de situatie dat u in het buitengebied fietst en plotseling opgeschrikt wordt door een grote hond die blaffend achter u aanrent? Blaffende honden bijten niet, maar deze hond is niet gesteld op vreemden. Die bewaakt zijn boerderij en je bent blij dat hij achter de afrastering rent. Schrikmomentje.

© pixabay.com


Aanlijnen van honden
Honden zijn dikwijls gelukkig aangelijnd. Met riemen of tuigen proberen mensen de soms sterke honden in bedwang te houden. Niet elke hond is sociaal genoeg om te weten dat hij niet mag bijten. Zelf zie ik ook honden die eigenlijk een muilkorf zouden moeten hebben.

Waarom bijt een hond?
Een hond bijt volgens een gedragskundige als hij of angstig is of zijn gebied wil beschermen, of simpel zijn eten veilig wil stellen. De meeste honden bijten uit enthousiasme. Blijft een hond bijtgedrag vertonen, dan is gedragsverandering noodzakelijk. Belangrijk is dat de oorsprong duidelijk wordt waarom de hond dit gedrag heeft aangeleerd. Is een hond vroeger slecht behandeld bijvoorbeeld.

Eigenaar aansprakelijk
De hondenbezitter wordt in ieder geval aansprakelijk gesteld, als zijn hond iemand anders bijt of andermans eigendommen heeft vernield. Het betreft in de meeste situaties materiele schade. Is het bijtgedrag zodanig ernstig dat er serieus letsel is, dan kan het ook immateriële schade betekenen. Kosten van medische behandeling en schade aan bijvoorbeeld kleding zijn de meest voorkomende schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade als iemand gebeten door een hond ook daadwerkelijk schade heeft.

Schade aan de hond
Het kan ook voorkomen dat iemand anders schade toebrengt aan een hond, zoals bijvoorbeeld bij een ongeluk in het verkeer. Degene die aansprakelijk is voor de schade dient deze te vergoeden. Ook dit is meestal een verzekeringskwestie. Denk hierbij aan medische kosten van een hond, bijvoorbeeld dierenartskosten en dieetkosten. Als de hond overleden is, dan hanteren de verzekeraars dikwijls de aanschafkosten en de crematiekosten als schadebedrag. Emotionele schade of affectieschade wordt niet of nauwelijks toegekend.

Volgens telling zijn er ongeveer 40.000 bijtincidenten met honden. Niet elke bijt is dezelfde. Toch kunnen de kosten oplopen zeker wanneer er sprake is van lichamelijk herstel, (cosmetische) operaties, materiele schade en gederfde inkomsten. Een letselschade specialist is dan zeker aan te bevelen om de juiste schade te beoordelen. 



Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *