5 regels waaraan je je moet houden als je kibbelt
|Het gebeurt in de beste relaties: meningsverschillen. Wil je een ordinaire ruzie samen te boven komen en je relatie sterker maken? Volg dan deze regels.
1. Antwoorden in plaats van reageren
Een reactie is vaak een eerste uiting van je gevoelens. Soms doe je dan dingen die je niet wil doen, ga je beslissingen nemen waarvan je achteraf spijt hebt. Het is daarom beter om met woorden te reageren. Dat wil zeggen: spreek je gevoelens uit en antwoord op de woorden die de andere persoon uitspreekt. Ga niet verder in op je negatieve gevoelens maar leer om deze even voorbij te gaan en een gesprek aan te gaan. Dit is ook een mooie levenskunst die je eveneens in andere domeinen kan gebruiken.
2. Neem een beetje afstand, zet een stap terug
Je kan zodanig opgaan in een negatief gesprek (of ruzie) dat je meegesleurd wordt in een negatieve spiraal. Laat dit niet gebeuren en zet een stapje terug. Bekijk de zaken van op een afstand en ga ze kaderen. Dit leert jou te relativeren en niet onmiddellijk in de verdediging of de aanval te gaan. Je mag gerust zeggen dat het nu niet het goeie moment is om te discussiëren maar dat je er later zeker wil op terugkomen. Dat geeft je de kans om kalmer te worden en de zaken op een normale manier te bespreken.
3. Ga naar de kern van het probleem
Soms zijn het slechts aanleidingen waarover je gaat discussiëren of ruzie maken. Het kan best zijn dat er achterliggende problemen zijn die nooit besproken worden. Op die manier komt er geen oplossing. Ga daarom na wat jou net echt boos maakt en waar het probleem zich werkelijk situeert. Draai er niet omheen maar bespreek dit open met je partner. Dit geeft meer kans tot een oplossing.
4. Speel geen vuile spelletjes
Ruzies gaan er soms heel hard en kwetsend aan toe. Laat jou daartoe niet verleiden. Blijf bij het onderwerp van de ruzie en ga geen andere zaken bovenhalen die er niets mee te maken hebben. Haal ook geen oude koeien uit de sloot. Dit verergert alleen maar de frustraties en de woede bij beide partijen. Dit lost niets op. Gebruik geen kwetsende woorden of ga niet schelden, maar probeer ondanks je eigen rot gevoel toch positief en respectvol met je partner om te gaan. Jouw positieve houding heeft zeker een weerslag bij de andere, die dan ook minder geneigd is om het spel vuil te spelen.
5. Sorry zeggen is beter dan gelijk halen
In heftige ruzies kan men niet spreken over gelijk hebben. Als je het goed bekijkt, hebben beide partijen vaak gelijk. Er zijn voor beide partners argumenten voor en tegen aan te halen. Ga daarom niet de strijd aan met mekaar over wie gelijk heeft want dat is gewoon zinloos. Probeer zelfs in ruzies mekaar te begrijpen. Begrip is het begin van een toenadering. Wees niet te trots om sorry te zeggen. Sorry zeggen is niet hetzelfde als verlies lijden. Het toont wel hoe dapper je bent om je spijt te uiten over de ruzie.