10 tips tegen een opgeblazen maag
Iedereen heeft lucht in zijn ingewanden, maar als je darmen meer gassen produceren dan afvoeren, zwellen je maag en buik. Die extra lucht kan er ook voor zorgen dat je meer vocht gaat vasthouden. Zo kun je er ineens uitzien als een drie maanden zwangere vrouw, ook al ben je geen gram aangekomen.
Hoe lang die extra gassen in je lijf blijven, is voor iedereen verschillend. Sommige mensen zijn na een paar uur alles al kwijt, anderen doen er dagen over. Tien tips om dat te voorkomen:

© Pixabay.com

1. Kies de juiste groenten
Eet geen kruisbloemige planten. Dat zijn o.a. broccoli, kool, bloemkool en spruitjes. Deze groenten bevatten raffinose, een suikersoort die je lichaam moeilijk kan afbreken. Bij het verteren van deze groenten, maakt je lichaam extra gas aan, dat in je darmen blijft, zodat je maag en buik opzwellen.

2. Gebruik probiotica
Probiotica zijn bacteriën die de balans tussen goede en slechte bacteriën in je maag herstellen en je spijsvertering effectiever maken. Ze zitten o.a. in yoghurt en andere zure zuivelproducten en in gefermenteerde producten als zuurkool en gepekelde augurken. Die laatste producten moet je wel zelf maken, in de fabriek worden probiotica vernietigd door het productieproces. Als je gevoelig bent voor zuivel, werken yoghurt, kefir enzovoort juist averechts. Dan kun je beter kiezen voor gefermenteerde groenten of pillen met probiotica.

3. Elke dag sporten
Met sporten stimuleer je je spijsvertering en de werking van je ingewanden. Voedsel en drank doorlopen het verteringsproces sneller, waardoor er minder tijd is om extra gas aan te maken. En als je lekker transpireert, raak je ook eventueel overtollig vocht kwijt. Sommige dokters geloven dat onze passieve levensstijl de belangrijkste oorzaak is van een chronisch opgeblazen buik.

4. Kalmeer!
Stress en angst stimuleren de aanmaak van adrenaline, een hormoon dat wordt aangemaakt in de bijnier. Adrenaline heeft invloed op de manier waarop je je voedsel verteert. Dus haal eens diep adem, leer mediteren of ga op yoga. Zo ontlast je je ingewanden.

5. Zout
Keukenzout is een natriumverbinding, die de vochtbalans in je lichaam reguleert. Je hebt een beetje zout nodig om te transpireren, maar vrijwel iedereen eet er te veel van. Daardoor blijft het vocht in je lichaam, vooral in je darmen. Als je wilt voorkomen dat je teveel zout eet, gebruik dan vooral vers voedsel en vermijd kant-en-klare producten.

6. Vermijd kauwgum en rietjes
Lucht hoort via je longen in je lichaam terecht te komen, niet via je maag. Door kauwgum te kauwen, met een rietje te drinken, of te snel te eten, pomp je lucht in je ingewanden, alsof je een fietsband oppompt.

7. Sla koolzuurhoudende dranken over
Deze dranken bevatten gas dat je maag en darmen opblaast. Dat klinkt heel logisch, toch drinken veel mensen nog dranken met bubbeltjes. Vervang deze dranken door plat water. Veel water drinken helpt je lichaam ook nog eens om eten sneller te verteren. Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, zullen je maag en darmen alle voedsel extra lang vasthouden, om zoveel mogelijk vocht er aan te onttrekken.

8. Gebruik geen suikervervangers
Veel dranken en snoepgoed bevatten suikervervangers, die niet in je maag verteren, maar in je darmen. Daar worden ze door bacteriën afgebroken, waarbij veel gas ontstaat.

9. Een bijzondere dag?
Eet op de dag ervoor geen koolhydraten en zuivel, die producten zetten uit in je maag, waardoor jezelf opblaast. Dat geldt ook voor caloriearme producten. Als je niet zonder koolhydraten kunt, gebruik dan koolhydraatrijke natuurlijke producten als bananen en bataten.

10. En als je al een opgeblazen buik hebt?
Als je al een opgeblazen buik hebt, kan het helpen om vochtafdrijvende groenten als asperges, komkommer of courgette te eten. Of kaliumrijk voedsel als gedroogd fruit, spinazie of bananen. Deze voedingsmiddelen reguleren het zoutgehalte in je lichaam en verminderen door zout veroorzaakte opgeblazenheid.Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *