Zeven tips om tijdens de feestdagen niet teveel aan te komen!
Gezond leven en feestdagen gaan nu eenmaal niet zo vaak samen. Veel worstelen met het feit dat de kilo’s er vaak heel snel bij komen in de maand december. Gelukkig kun je volop van de feestdagen genieten en toch een beetje opletten zodat je niet teveel aankomt. Hieronder worden daarvoor zeven handige tips gegeven.

© Pixabay.com

1.Focus jezelf op wat je wél mag eten
Er komen vrijwel altijd gezonde én ongezonde hapjes op tafel tijdens de feestdagen. Om maar een voorbeeld te noemen: je kunt vooral kiezen voor de vele salades en wanneer je tijdens de kerst toch kalkoen wil eten, kun je ook kiezen voor het een stukje dat minder vet is. Kies bijvoorbeeld ook voor zoete aardappelen in plaats van gewonen en gebruik niet teveel dressing en sauzen. Door je hierop te focussen, maak je direct al het verschil.

2.Begin het kerstdiner niet met een lege maag
Het klinkt misschien logisch om niet te eten voorafgaand aan het diner. Toch is het beter om dit wel te doen. Kies daarbij het liefst voor iets dat rijk is aan vezels. Daardoor heb je minder honger tijdens het kerstdiner en eet je ook minder ongezonde dingen. Je pakt bijvoorbeeld geen of een heel klein stuke chocoladetaart in plaats van een groot stuk of meerdere stukken. Voorbeelden van vezelrijke voedingsmiddelen zijn speltbrood of havermout.

3.Kies voor een klein bord
Het klinkt misschien heel kinderachtig maar het werkt echt: dek de tafel met niet al te grote borden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe groter je borden zijn, hoe grotere porsies je eet. Door van kleinere borden te eten, ga je dus ook automatisch minder eten. Werkt gegarandeerd! Eet overigens vooral niet te snel, aangezien langzaam eten er ook voor zorgt dat je eerder verzadigd bent.

4.Begin met het gezonde eten
Wil je ervoor zorgen dat je tijdens het kerstdiner ook gezonde dingen binnen krijgt? Dan is het slim om hiermee te starten. Begin bijvoorbeeld met een versgemaakte salade of een gezonde soep en ga pas daarna de wat minder gezonde gerechten eten. Ofwel: eerst je vitaminen binnen en daarna pas denken aan je lekkere trek!

5.Blijf vooral genieten
Natuurlijk mag je ook tijdens de feestdagen opletten op wat je eet. Maar het is ook weer niet de bedoeling dat je streng gaat diëten. Blijf vooral genieten, maar doe dit wel slim en bewust. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet uitgehongerd bent zodra de maaltijd begint en vul jezelf niet alleen maar met ongezonde bijgerechten of vlees.

6.Wees actief
Klaar met het diner? Maak dan eens gezellig met de hele familie een grote wandeling. Zo ben je ook nog eens gezond bezig. Je kunt natuurlijk ook voorafgaand aan het diner een andere activiteit plannen zoals een bezoek aan een indoor skihal.

7.Blijf water drinken
Water is ongelooflijk belangrijk. Blijf dan ook water drinken tijdens de feestdagen. Drink bijvoorbeeld een glas voor én na de maaltijd. Het helpt de spijsvertering en zorgt ervoor dat je minder honger hebt.Lees nog meer over:, ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *