Voetballen op kunstgras zonder blessure




Kunstgras is niet meer weg te denken bij het sporten. Hockey, tennis, voetbal en golf zijn slechts enkele sporten die op kunstgras uitgeoefend worden. Voor veel specifieke sporten is specifiek kunstgras voetbalveld ontwikkeld. Bij voetbal heeft een kunstgrasmat het zwaar te verduren vanwege de intensiviteit van het spel.

© pexels.com


Kwaliteitsnorm
Voordeel van kunstgras is dat de mat bijna het gehele jaar bespeelbaar is. Sneeuw is de enige boosdoener voor een kunstgrasmat. De KNVB heeft voor haar leden normen opgesteld waaraan sportvelden minimaal aan moeten voldoen. Het betreft een vastgestelde ondergrens voor het veilig gebruik. Het betreft de stroefheid van de mat, de schokabsorptie en het rollen en stuiteren van een voetbal. Om de norm te bepalen worden er periodiek onderzoeken gedaan. Het niet voldoen aan de gestelde norm betekent dat er geen wedstrijden meer in competitieverband mogen worden gehouden.

Toch regelmatig onderhoud
Natuurgras is erg onderhoudsgevoelig. Kunstgras daarentegen heeft minder onderhoud nodig, maar door gebruik ontstaat met name op bepaalde plekken slijtage. Het betreft dan met name de doelgebieden die regelmatig ingestrooid moeten worden. Het onderhoud is in te delen in dagelijks en periodiek onderhoud. Het is belangrijk dat de velden schoon worden gehouden en dus worden ontdaan van zwerfafval, bladeren en takken. Het veelvuldig controleren van voldoende laagdikte voorkomt extra slijtage.

Grootonderhoud uitbesteden
Het borstelen van de grasmat is nodig om oneffenheden te egaliseren, maar gaat ook de groei van algen, mosvorming en onkruid tegen. Ook zorgt bezemen voor een betere hechting van het strooimateriaal. Onkruid vormt zich vooral in de weinig bespeelde plekken van het voetbalveld zoals uitloopvelden en schaduwrijke plekken. Ook het drainagesysteem behoeft regelmatige controle. Jaarlijks dient er grootonderhoud te worden uitgevoerd door de aannemer of gespecialiseerde bedrijven. Het betreft dan het vervangen van gedeelten van het kunstgras en het bewerken en reinigen van de instrooi laag.

De ontwikkeling van kunstgras blijft zich voordoen. We hebben nu de derde generatie en die is onvergelijkbaar met het oorspronkelijke kunstgras. Het materiaal bestaat uit polyethyleen garens met een instrooimiddel zoals instrooizand en rubbergranulaat. Op basis van onderzoeken is gebleken dat rubbergranulaat veilig is.



Lees nog meer over:, , , ,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *