Verstandig lenen
|Ondanks dat de spaarrente nagenoeg op nul staat, wordt er in Nederland driftig gespaard. Sparen zonder daarvoor een vergoeding te krijgen, lijkt misschien vreemd, maar het sparen is vooral bedoeld als reservering. Geld opzij zetten wanneer je dat kunt om toekomstige kosten te kunnen dekken.
Sparen
Huishoudens hebben nu 368 miljard euro gespaard, becijferde De Nederlandsche Bank. Daarvoor kregen ze in 2019 een schamele 1,2 miljard euro rente, oftewel 0,33 procent. Inmiddels is deze rentevergoeding gehalveerd. De bank geeft mogelijke verklaringen voor de spaarzin aan. Mensen hebben een spaardoel en om dat te behalen leggen ze periodiek geld opzij. Huishoudens sparen omdat ze onzeker zijn over de economie en de eigen financiën.
Lening
De lage spaarrente zorgt er voor dat leningen goedkoper zijn geworden en dat geldt met name voor de hypotheek. Kortlopende leningen zoals de persoonlijke lening met een vaste looptijd hebben een hoger rente tarief. Rood staan op de bank en een continu krediet kennen het hoogste percentage. In verband met de corona is het maximale rentetarief verlaagd tot 10 procent per jaar in plaats van 14 procent.
Voorwaarden
Er zijn nogal wat voorwaarden om een krediet te kunnen krijgen. Het inkomen en de vaste lasten zijn in feite bepalend. Ook het verleden kan een rol spelen. Een negatieve registratie betekent in bijna alle situaties dat er geen lening wordt verstrekt. Het hebben van een of meerdere leningen hoeft op zich geen belemmering te zijn. In sommige situaties is het beter om een nieuwe lening te nemen om de oude aanwezige leningen af te lossen. Dit geldt zeker als de rente van de nieuwe lening een stuk lager is.
Vergelijken
Op verschillende websites zijn rekenmodellen die een indicatie geven op de vraag wat kunnen we lenen? Leen uitsluitend voor duurzame artikelen waarvan de duur overeenkomt met de looptijd van de lening. Het loont de moeite om de rentepercentages en voorwaarden te vergelijken op de financiële vergelijkingssites. Lenen kost altijd geld. Een lening van bijvoorbeeld 10.000 euro kost bij een driejaarlijkse aflossing en een rentetarief van 5 procent 772 euro. In totaal wordt 10.772 euro afgelost in 36 termijnen van afgerond 299 euro.