Smartengeld na ongeval: hoe werkt dat?




Wanneer u bij een ongeval betrokken raakt door schuld van iemand anders, kunt u aanspraak maken op zogenoemd smartengeld. Dit is een financiële vergoeding voor de materiële en eventueel psychische schade die u, buiten uw schuld om, door het betreffende ongeluk hebt geleden. Wanneer heeft u precies recht op smartengeld na ongeval? Welke voorwaarden gelden hiervoor? Voor welke geleden schade kunt u in juridisch opzicht een financiële vergoeding krijgen? En hoe wordt de hoogte van de schadevergoeding bepaalt?

© pixabay.com

Voorwaarden om voor smartengeld in aanmerking te komen

Er zijn twee minimale vereisten om als persoon na een ongeluk aanspraak te kunnen maken op een geldelijke letselschadevergoeding. In de eerste plaats moet een andere persoon (of partij) in juridisch opzicht verantwoordelijk zijn voor het letsel en de materiële en/of psychische schade die u opgelopen heeft. In de tweede plaats is het vereist dat u kunt aantonen dat u door het ongeval (dat dus de schuld van een ander is) schade heeft opgelopen en hoeveel. Er moet dus een duidelijk en aantoonbaar verband zijn tussen de schade en het ongeluk.

De schade die in rekening gebracht kan worden

Het is aan te raden om na een ongeluk, waarbij u buiten eigen schuld om slachtoffer bent geworden, een ervaren letselschadespecialist in te schakelen om de claim voor u vast te stellen en in te dienen bij het verzekeringsbedrijf. Als juridisch specialist weet een letselschade-expert namelijk precies welke zaken in rekening gebracht kunnen worden. U kunt hierbij denken aan de materiële schade die u heeft opgelopen, zoals schade aan uw auto, fiets, eigendommen, kleding, et cetera. Maar ook de medische kosten kunnen in veel gevallen volledig of voor een groot deel op de andere persoon worden verhaald. De ziekenhuisrekeningen, kosten voor revalidatie en medicatie zijn de meest voorkomende voorbeelden van dit soort onkosten. En ten slotte weet een letselschadespecialist voor zijn of haar cliënten vaak te regelen dat gemist inkomsten, als gevolg van het ongeluk, gefactureerd kunnen worden. Mogelijk heeft u ten gevolge van het ongeval bijvoorbeeld een tijdlang uw werk als zzp’er niet kunnen uitoefenen en bent u daardoor veel inkomsten misgelopen. Of u bent deels of geheel arbeidsongeschikt geraakt. Door de inventarisatie van deze uiteenlopende soorten verliesposten door een ervaren letselschade-expert op papier te zetten, krijgt u een eerlijke compensatie voor al uw geleden schade en gederfde inkomsten.

Hoeveel schadevergoeding kunt u krijgen na een ongeval?

Het berekenen van de hoogte van de letselschadevergoeding is een ingewikkeld proces, waarbij veel factoren een rol spelen. Er wordt vooral gekken naar de ernst van het letsel dat de cliënt opgelopen heeft. Als dit letsel de persoon ernstig belemmerd qua werk en levensvreugde, zal de vergoeding hoger uitvallen. Verder spelen tal van factoren een rol, zoals de leeftijd van de betrokken persoon, de lengte van de herstelperiode, of er sprake is van blijvende pijn, littekens of psychische schade en of/hoeveel medische behandelingen er zijn gevolgd of gevolgd moeten worden. Meestal wordt, voor een berekening van de vergoedingssom, de zogeheten Smartengeld-Gids van de ANWB gebruikt.



Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *