Moederdag: een rijke en prachtige traditie
Moederdag is dag de waarop alle moeders eens extra in het zonnetje gezet worden en dat is niet alleen in onze tijd zo. De oude Grieken voerden namelijk iedere lente al speciale rituelen uit ter ere van Rhea, die gold als de moeder aller goden. Ook de oude Romeinen waren met het feest bekend. In hun cultuur werd bijzondere eer geschonken aan Cybele. Dit gebeurde jaarlijks met een driedaags festijn. Omstreeks de vijftiende eeuw vierden in het Verenigd Koninkrijk de christenen een feest ter ere van Maria, de moeder van hun god. In de loop van de tijd werd het feest steeds universeler en voortaan werden alle moeders geëerd. In het verleden kwam het ook vaak voor dat met name de armere bevolking ver van hun vader en moeder vandaan woonde en in die tijd was het gebruikelijk dat ze zich iedere vierde zondag van de vastenperiode naar hun ouderlijk huis mochten begeven. Vaak namen ze dan prachtige, kleurrijke bloemen mee.

© Pixabay.com

Van eigen initiatief tot nationale feestdag in Amerika
De Amerikaanse Anna Jarvis was de grondlegster van de Moederdag zoals we die nu kennen. Zij was zelf altijd kinderloos gebleven en had altijd een bijzondere band met haar eigen moeder. Een jaar na het overlijden van haar moeder nam Anna een groot boeket van 500 anjers mee naar haar kerk, om ze daar uit te delen aan de aanwezige moeders. Ze probeerde ook andere mensen enthousiast te krijgen voor dit initiatief, en met succes. In 1914 werd Moederdag als nationale Amerikaanse feestdag ingesteld door de toenmalige president Wilson.

Liefde, aandacht en bloemen voor moeder
Vanuit Amerika is Moederdag ook overgewaaid naar andere plekken op de wereld, zoals Australië, Japan en ook Europa. In veel Europese landen wordt deze feestdag ter ere van alle moeders gevierd op de tweede zondag in mei en ook in andere streken en culturen is mei de meest populaire maand voor de Moederdag. Op deze dag krijgen moeders wereldwijd net een beetje meer aandacht, dankbaarheid en liefde van hun kinderen en in veel gevallen gaat dit gepaard met een attent cadeautje. Vooral een fraai boeket bloemen is altijd erg in trek, meer dan 85% van de mensen kiest hiervoor. De grote favoriet hierbij is de roos, maar ook orchideeën doen het altijd goed.

15 augustus: Moederdag in Antwerpen
Woon je in Antwerpen, dan mag je zeker 15 augustus niet vergeten. Dit is namelijk de dag dat Moederdag in de havenstad gevierd wordt. Het is tevens de dag van Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart en dus de dag van die andere belangrijke moeder: Maria. De Antwerpse Moederdag is ingesteld door Frans van Kuyck, een inwoner van de stad die al voor de introductie van de andere Moederdag het nut inzag van een dergelijke feestdag voor moeders. Nog altijd is in Antwerpen dan ook 15 augustus de dag waarop moeders bloemen, gedichten, lekkernijen en fraaie bijous mogen ontvangen van hun kinderen.Lees nog meer over:

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *