Deze vijf aprilgrappen zijn de geschiedenis ingegaan
1 aprilgrappen zijn niet alleen iets van deze tijd. In de vorige eeuw zijn er verschillende nieuwsartikelen de wereld ingebracht die de lezer op het verkeerde been wilde brengen. Met de goede bedoelingen de lezer in het ootje te nemen, al werd dit door de lezer echter niet altijd gewaardeerd…

© Pixabay.com

De grap van de Atoomnevel
Op 31 maart 1947 bedacht Het Eindhovens Dagblad de leuke en goed bedoelde grap haar lezers te melden dat er een grote kans zou zijn op vergiftiging: ‘Atoomnevel bedreigt Lichtstad met vernietiging. Een zwarte dag voor Eindhoven’. Er was in de jaren 40 geen internet om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit en het bezorgde duizenden Eindhovenaren dan ook de schrik van hun leven. Velen kozen er zelfs voor de stad uit te vluchten. De grap werd het Eindhovens Dagblad niet in dank afgenomen, 1500 lezers zeiden na de grap hun abonnement bij de krant op.

Beeld dat aanspoelt in Zandvoort is van Paaseiland
Op 1 april 1962 is het de kunstenaar Edo van Tetterode die een grap uithaalt. Het beeld dat in Zandvoort aanspoelt is van Paaseiland, zo meldt de NCRV en ze interviewen een zekere deskundige die over is komen vliegen uit Scandinavie. Je raad natuurlijk al: de ‘deskundige’ is kunstenaar Van Tetterode die het krantenartikel bevestigd. Via de NCRV belandt het artikel nationaal en internationaal op verschillende voorpagina’s.

Het zwevende effect van Jupiter
De Britse wetenschapper Patrick Moore verzon een wel hele goede grap om zijn boek The Jupiter Effect onder de aandacht te brengen. Tijdens een interview op BBC Radio 2 in 1976 kondigde hij een bijzondere astrologische gebeurtenis aan: Pluto zou achter Jupiter komen te staan. Dit zou voor een verminderde zwaartekracht zorgen, zo vertelde Moore zijn luisteraars, waardoor ze een zwevend gevoel zouden hebben als ze zouden springen op het precieze moment van de astrologische gebeurtenis. Het radiostation kreeg na de grap ontelbaar telefoontjes waarin luisteraars vertelde dat ze wel degelijk gezweefd hadden.

Dronken en snelweg geen goede combinatie volgens het Amerikaanse Congres
In 1994 zou er volgens het blad PC Computing een nieuw wetsvoorstel komen: internetten tijdens het gebruik van alcohol zou strafbaar worden, maar ook gesprekken die seksueel getint zouden zijn. Omdat het Amerikaanse Congres waarschijnlijk zou denken dat dronkenschap en snelweg een slechte combinatie zou zijn en daarbij werd elke snelweg hetzelfde behandeld, ook de ‘digitale snelweg’. Het artikel van John Dvorak zorgde voor zoveel telefoontjes naar het Congres, dat het congreslid Edward Kennedy een persbericht uitstuurde waarin hij het gerucht ontkende.

Vliegende pinguïns bestaan
Een redelijk recente 1 april grap in 2008 kwam van de Britse omroep BBC. Er zou zuidelijk van de Falkland Eilanden een kolonie vliegende Adéliepinguïns zijn gesignaleerd. De BBC ondersteunde dit zelfs met ‘bewijsmateriaal’ (zie video Penguins – BBC, gepubliceerd op 31 maart 2008).Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *