De beste tips om hormonale acne tegen te gaan
Puistjes zijn verschrikkelijk irritant, maar de hardnekkige variant die elke maand tijdens je ongesteldheid de kop opsteekt is nog erger. Naast krampen, pijnen en opgeblazen gevoel krijgen veel vrouwen tijdens hun maandelijkse periode puistjes op de koop toe. Gelukkig is er een manier om ze tegen te gaan.

© Pixabay.com

Wat is hormonale acne
Hormonale acne is de overtollige productie van talg of olie die door je hormonen op gang wordt gebracht. Hierdoor worden de huidcellen die je huis afscheidt erg plakkerig en gaan zich ophopen, of zorgen zelfs voor de verstopping van haarzakjes. En dan krijg je dus puistjes.

Door de aanmaak van het hormoon progesteron wordt een toename van de talgproductie veroorzaakt, waardoor poriën verstopt raken. Dit begint twee dagen tot een week voor je ongesteldheid en eindigt wanneer deze begint. Dan neemt de productie van progesteron namelijk weer af en de productie van oestrogeen weer toe.

Wat kun je aan deze puistjes doen?
Het is fijn dat we de oorzaak van de hormonale acne nu kennen, maar wat kunnen we eraan doen? Het kan helpen om reinigingsproducten te gebruiken die salicylzuur, benzoylperoxide of andere actieve stoffen bevatten. Of je kunt een paar dagen voor je ongesteldheid een dermatologische kliniek bezoeken die je helpt met een acne behandeling doormiddel van blauw LED licht. Je kunt dit thuis ook proberen met een LED licht speciaal ontworpen voor de behandeling van acne.

Heb je dan eenmaal acne en zit er een dikke puist bij die er om vraagt om uitgeknepen te worden, doe dat dan toch niet. Uitknijpen of pulken aan je puistjes zorgt er namelijk alleen maar voor dat de acne zich onderhuids verder zal verspreiden. Heb je er erge last van, dan kun je bij je dermatoloog om een cortisonen injectie vragen, die de ontsteking remt.

Puistjes en je voeding
Vergeet ook niet dat je voeding invloed heeft op de gezondheid van je huid. Drink minstens anderhalve liter water per dag, want hydratatie is de sleutel als het om het afvoeren van vuil in je lichaam en huid gaat. Eet meer vitamine C, maar ook antioxidanten en glycolzuur, dat bijvoorbeeld in frambozen en blauwe bessen zit, kunnen helpen. Dat we eerder naar gesuikerde en vette producten grijpen vlak voor onze ongesteldheid, helpt ook niet echt mee. Probeer deze dus te vermijden.

De pil helpt niet alleen tegen voortdurende acne maar ook tegen hormonale puistjes. Is er een duidelijk verband tussen puistjes en je maandelijkse periode, dan kan de pil je helpen met een zuiverdere huid. Doordat deze het oestrogeen niveau in je lichaam doet toenemen en testosteron vermindert, brengt het meer balans in je hormoonhuishouding.

Eet dus meer fruit wanneer het einde van je maand weer is aangebroken, regel een goede acne behandeling en zorg voor voldoende water. En vergeet naast je warme kruikje en je pijnstillers niet de belangrijkste regel als het om hormonale acne gaat: Niet pulken. Het is en blijft een uitdaging, maar weersta die verleiding voor een mooiere huid.Lees nog meer over:,

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *