Binnen- en buitenverf
Het is voorjaar en dat is van oudsher de schoonmaakmaand. Na de winterperiode kriebelt het vooral bij de oudere generatie om de woning rigoureus schoon te maken. De grote schoonmaak is er niet echt meer zoals vroeger het geval was. Toen stookten we nog kolen in plaats van een centrale verwarming.

© pixabay.com

Voorjaarsschoonmaak
Bij de schoonmaakwoede begonnen we op zolder om vervolgens elke verdieping een beurt te geven. De voorjaarsschoonmaak is door het gebruik van handige hulpmiddelen maar ook door een betere hygiëne geschiedenis geworden. Toch zorgde de schoonmaak voor een betere levensduur van het schilderwerk.

Reinigen van geverfde oppervlakten
Door het reinigen van schilderwerk bij deuren en kozijnen wordt de verontreinigde aanslag verwijderd en dat verlengt de levensduur. De atmosferische aanslag tast namelijk de verf aan waardoor de bescherming minder wordt. Afnemen met een mild schoonmaakmiddel is voldoende. Ook muren kunnen gereinigd worden, maar meer wordt gekozen om ze opnieuw te sauzen.

Latex voor binnen
Voor binnen de woning gebruiken we binnenverf en voor buiten buitenverf. Logisch, maar wat is het verschil? Binnenverf is verf op waterbasis. Bij acrylverf of latexverf is het oplosmiddel water. Buitenverf of alkydverf is op terpentine basis. Terpentine is een minerale olie. Latexverf heeft de eigenschap dat het gereinigd kan worden. Het grote voordeel voor binnen gebruik is de korte droogtijd en de kleurvastheid. Vanwege gezondheidsredenen mag alkydverf slechts beperkt gebruikt worden.

Merkverf voor professionals
 Er zijn wel kwaliteiten in latexverf. Sigma en Sikkens zijn verfmerken die vooral door professionele schilders gebruikt worden. Deze verven geven dankzij de hoeveelheid pigment, bindmiddel en vulstof een jarenlange duurzaamheid. De verf heeft ook een betere dekking waardoor er minder verf nodig is. Sikkens verf wordt geproduceerd door AkzoNobel. Sigma daarentegen wordt door het Amerikaanse PPG gemaakt. AkzoNobel is verder bekend met de merken Flexa, Cetabever en Hammerite.

Latexverf was van oorsprong gemaakt van rubber. Het rubber is vervangen door synthetische acrylaathars als bindmiddel. Het bindmiddel is te verdunnen met water. Het hars zorgt ervoor dat de verf kras- en slijtvast is.Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *