5x hoe jij je nieuwe Google Nest Hub kunt inzetten
|Hij is er! Nou ja, de Google Nest Hub was er al wat langer, maar nu kun je dit centrale middelpunt van iedere smart home officieel in Nederland kopen met ondersteuning voor de Nederlandse taal. Heel mooi, maar wat moet je er eigenlijk mee? Zeker als je reeds in het bezit bent van één of meerdere Home speakers lijkt het misschien niet nodig om nóg een slimme spraakassistent aan te schaffen. Hier zijn vijf manieren hoe je gebruik kunt maken van jouw nieuwe Google Nest Hub.
1. Als digitale fotolijst
Als die tablet met een zeven inch scherm toch altijd op het dressoir staat, dan is het wel leuk om er jouw favoriete foto’s op te bekijken. Met een Google product kun je uiteraard ook gebruik maken van de diverse online Google diensten zoals foto opslag in de cloud. YouTube werkt trouwens ook, als je liever een filmpje kijkt. Het apparaat staat toch altijd aan om jouw smart home te besturen, dan kan het geen kwaad om er iets leuks op weer te geven.
2. Als assistent in de keuken
Er wordt weleens gevraagd welk voordeel een slimme speaker met spraakassistent eigenlijk heeft op gewoon ouderwets typen op een computer of beeldscherm. Als je een keer met je handen vol plakkerig deeg in de keuken hebt gestaan, en even vergeten bent of je nu 15 seconden of 15 minuten moet kneden kom je daar snel achter! Je kunt de Google Nest Hub net zoals de Home luidsprekers met je stem bedienen. Handsfree kokkerellen met YouTube filmpjes is ideaal. Met het touchscreen de tablet bedienen kan trouwens ook als jouw vingers schoon zijn. De nieuwe versie met tien inch scherm krijgt waarschijnlijk ook besturing met handgebaren, omdat een camera ontbreekt in de zeven inch versie is dat niet mogelijk. Daar staat tegenover dat de prijs van de kleine versie aanzienlijk lager ligt.
3. Als handsfree telefoon
Een gesprek voeren met een telefoon is zóóó 2009. Nu appen we, Skypen we of zetten we een grappig masker op met Messenger. De Google Nest Hub is geen opgeblazen Android smartphone, je kunt er wel mee bellen op basis van Voice Over IP. Bellen via internet dus, zonder extra belminuten te betalen. Omdat dit apparaat geen ingebouwde camera heeft kun je niet videobellen, maar je kunt de persoon aan de andere kant van de lijn wél zien als deze beschikt over een apparaat met camera. Je kunt direct een oproep plaatsen naar contacten uit jouw Google account en een praatje maken. Je hoeft er geen knop voor in te drukken, het werkt helemaal handsfree.
4. Als routeplanner
Dit is typisch een handige (en toch handsfree) feature waarbij het schermpje heel goed van pas komt. Je kunt in de ochtend tijdens het smeren van de boterhammetjes even de snelste route naar jouw werk plannen. Je ziet direct het kaartje op het scherm, ook worden files weergegeven en mogelijke flitsers die je gaat tegenkomen. Op dit moment is de routeplanner in de Google Nest Hub nog wat beperkt, zo kun je niet inzoomen wat op andere apparaten met Google Maps wel kan. Ook kun je het zoekresultaat niet automatisch doorsturen naar de navigatie op jouw smartphone. Het is vooral nog een feature om even snel iets op te zoeken. Maar we verwachten daar nog wel verbeteringen in te krijgen de komende tijd. Het is immers een splinternieuw product waar nog lang niet alle potentie uit is gehaald.
5. Als centrale besturing voor een smart home
Een smart home wordt steeds slimmer naarmate je er meer functies aan toevoegt. De Google Nest Hub wordt pas interessant wanneer je er andere slimme apparaten en diensten aan koppelt. Dit kunnen andere Google Nest producten zijn, zoals een deurbel met camera of een thermostaat die jouw gedrag leert kennen. Maar het kunnen ook apparaten zijn van andere leveranciers, neem bijvoorbeeld de lampen van Philips Hue of een Somfy elektrisch gordijn. Maar wat moet elektrische binnenzonwering kosten? Dat hangt ervan af welk soort raamdecoratie je wilt hangen zoals rolgordijnen, vouwgordijnen, lichtdoorlatend of verduisterend. Ook kun je bij Somfy kiezen voor een losse motor voor de gordijnrails of inclusief de raamdecoratie. Kortom, we kunnen niet zomaar een exacte prijs noemen voor een maatwerk elektrisch gordijn. Datzelfde geldt voor slimme verlichting, daar zitten ook veel verschillen in, van wit naar kleur of lampen die dimbaar zijn.
Is er meer dan Google?
Zoals je in punt 5 al hebt gelezen werkt de Google Nest Hub samen met smart home apparaten van andere fabrikanten. Daarnaast zijn er ook andere aanbieders van dit soort apparaten, al hebben de meeste producten nog geen scherm. Sommige mensen hebben voldoende aan een slimme luidspreker zoals de Apple HomePod, anderen kiezen voor een ‘onafhankelijk’ systeem zoals de Somfy TaHoma, die trouwens ook weer goed samenwerkt met het elektrisch gordijn en de garagedeuropener. Een smart home kun je helemaal naar eigen voorkeur inrichten, dat maakt het ook zo bijzonder.