3 redenen waarom ontslagen worden goed is voor je carriere
Ontslagen worden is niet fijn. Het voelt je een mislukkeling. Je professionele vaardigheden worden niet langer naar waarde geschat. Maar voordat je helemaal down wordt, aan ontslagen worden zijn ook voordelen.

© Pexels.com

Misschien presteerde je niet voldoende, ofwel zat het bedrijf zelf in moeilijke papieren. Welke de reden ook was, een nieuwe start ergens anders maken is een betere optie.

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Na een ontslag weet je niet wanneer je aan je nieuwe job zal beginnen. Dat kan enerzijds voor onzekerheid zorgen, anderzijds ben je zeker van een poosje extra vrije tijd.

Neem een paar minuten en lees deze tekst. Je vindt er drie tips om van je ontslag een opportuniteit te maken.

Tijd om na te denken wat je echt wil
Een boutade, maar het is echt waar. Uitzoeken wat je echt graag doet, dat kost tijd. En die heb je nu.

Je moet je niet meer tevreden stellen met ‘maar’ een job, je hebt nu de opportuniteit om voor dé job te gaan. De kans dat je dat gedaan had op het moment dat je nog vastzat in je vorige functie, is veel kleiner.

Doen wat je graag doet zal je in staat stellen om sneller professioneel succes te bereiken. Je passie en enthousiasme zullen je vleugels geven, en je performance zal volgen. Veel beter dan een ‘jobke’, dat wel de huur betaalt, maar waar het risico op minder presteren, en misschien een nieuw ontslag, om de hoek loert.

Tijd om te netwerken
Voltijds werken. Naar huis en eten maken. Een drukke sociale agenda met vrienden en familie. Weken, maanden en jaren vliegen. En waar kom je onvoldoende aan toe? Juist, netwerken. Je netwerk is een essentieel onderdeel van je professioneel leven. Het kan je helpen om nu snel aan een nieuwe baan te geraken, het is bovendien van grote toegevoegde waarde eens je in je nieuwe job zit.

Tijd dus om te ‘linken’ met andere professionals. Dat kan heel efficiënt, via LinkedIn bijvoorbeeld, het grootste professionele sociale netwerk ter wereld, met 400 miljoen geregistreerden. Link je met de mensen en de sector waarin je je wil begeven. Niet alleen de contacten zijn belangrijk om aan een nieuwe job te geraken, van belangrijke waarde is ook al het nieuws en de informatie die daar gedeeld wordt. Bezoek daarnaast ook ‘fysieke’ netwerkevenementen. Probeer er enkele, en bepaal dewelke voor jou persoonlijk de meeste toegevoegde waarde bieden. Dat kunnen sectorgebonden netwerken zijn, of net overkoepelende groepen.

Je beseft dat falen een deel uitmaakt van het leven
Deze belangrijke levensles ‘leer’ je na je ontslag. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat je ook leert dat de wereld niet stopt met draaien na een faling. En alhoewel een vreselijke schok kan zijn, op zoek gaan naar hoe je terug op je twee voeten landt, is een belangrijke vaardigheid. Uit het dal geraken dus. Je hebt wat tijd. Neem die tijd. Doe iets dat je echt al lang wou doen maar waar je nooit de tijd voor had. Iets dat je positieve energie geeft. Die kan je dan weer gebruiken voor je zoektocht en vast en zeker, in je nieuwe ‘job van je leven’.Lees nog meer over:, ,
Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *