Zo kook en eet je als een Italiaan
|Elke land heeft een paar dingen, waar de inwoners enorm trots op zijn. Deze dingen zijn hun nationale erfgoed, hun claim to fame in de rest van de wereld, hun dagelijkse houvast. In Italië staat op dit lijstje ongetwijfeld de nationale keuken zeer hoog genoteerd.

Wereldwijd is Italiaans eten geliefd. Sterker nog, keer op keer verschijnen er onderzoeken, waaruit blijkt dat het de populairste keuken ter wereld is. De Thaise en Franse keuken krijgen het nakijken. En laten we over de Nederlandse keuken maar zwijgen. Er is vast een reden voor dat we hier ten lande zo open staan voor de smaken en gerechten uit andere culturen. En dat is vermoedelijk toch omdat we er zelf in de keuken een potje van maken. Stamppot is heerlijk, maar geldt toch niet als een van ‘s werelds meest verfijnde recepten.
Wist je trouwens dat Italianen tot het gezondste volk ter wereld behoren? Althans, als je kijkt naar de gemiddelde levensverwachting, dan bekleden de inwoners van ‘de laars’ een toppositie. De gemiddelde leeftijd is 82 jaar. Dat moet toch samenhangen met wat de mensen aldaar consumeren. Wie zich dagelijks volpropt met troep zal daarvoor betalen met een paar jaar van zijn leven. Italiaanse recepten vinden echter een gezond evenwicht van vitamines, mineralen en energieleveranciers als eiwitten en koolhydraten.
Italianen bouwen hun maaltijden op met eerst een antipasto, dan primo, secondo, contorto en dessert. De ingrediënten zijn bij voorkeur kakelvers en beslaan lekkernijen als knoflook, tomaat, peper, olijfolie en basilicum. Alhoewel het misschien allemaal wat overdadig klinkt, blinkt de Italiaanse keuken juist uit in simpelheid. Een van de bekendste gerechten is insalata caprese en om dat klaar te maken hoef je niet eens te koken! De truc is om producten met topkwaliteit te nemen. Dus geen plak rubber waar iemand het etiket mozzarella op durft te plakken, maar een zacht en romig exemplaar.
Wil je de Italiaanse smaakervaring compleet maken, dan zal je je aan enkele do’s en dont’s moeten houden. Laten we streng beginnen: drink absoluut geen cappuccino na elf uur in de morgen! Toegegeven, het is verleidelijk om er in de namiddag nog eentje in te gooien of om er een maaltijd mee af te sluiten. Een Italiaan schudt dan met zijn wijsvinger en het hoofd: nee, nee, nee! Door het hoge melkgehalte in cappuccino vinden zij het drankje op die momenten te rijk, en daardoor schadelijk voor de spijsvertering.