Belangrijke informatie over make-up
|Mensen gebruiken cosmetische artikelen om hun schoonheid te verhogen. Het scala aan producten is ruim: van lippenstift en nagellak tot deodorant, parfum en haarlak. Het is belangrijk dat je weet wat deze producten voor werking hebben, voordat je ze gaat gebruiken. Op deze pagina biedt de Amerikaanse Voedsel- en Drugsautoriteit (FDA) je belangrijke informatie.

1. Algemene tips
- Lees altijd het etiket. Volg de gebruiksaanwijzing.
- Was je handen voor je make-up opbrengt.
- Deel je make-up niet met anderen.
- Houd de verpakkingen schoon en gesloten, als je het product niet gebruikt.
- Gooi producten weg als de kleur of geur verandert.
- Gebruik geen spuitflessen als je aan het roken bent of in de buurt van open vuur. Dit kan brand veroorzaken.
- Gebruik verstuivers of sprays die geen schadelijke drijfgassen bevatten.
2. Oog make-up tips
- Doe geen speeksel of water bij mascara. Daarmee kun je schadelijke bacteriën toevoegen.
- Gooi je make-up weg als je een ooginfectie hebt.
- Gebruik geen cosmetica in de buurt van je ogen, tenzij deze producten speciaal voor dat doel gemaakt zijn. Bijvoorbeeld: gebruik geen lip-liner op je oogleden.
- Verf je wimpers niet. FDA heeft geen kleurtoevoegingen of permanente haarkleuring goedgekeurd voor wimpers of wenkbrauwen.
- Zit stil! Zelfs een kleine kras met een mascararoller of andere make-up aanbrenger kan een ernstige infectie tot gevolg hebben. Breng nooit make-up aan als je in een bus of auto zit.
3. Wat doen als je slecht reageert op een product?
- Stop direct met het gebruik van het product.
- Bel je dokter en vraag hoe je dit probleem het beste kunt aanpakken.
4. Informatie over etiketten
- Lees altijd het etiket, inclusief de lijst van ingrediënten, waarschuwingen en aanwijzingen hoe het product veilig gebruikt kan worden.
- Hypoallergeen: ga er niet van uit dat het product geen allergische reacties zal oproepen. De term ‘hypoallergeen’ is geen officieel label.
- Organisch of natuurlijk: de bron van de ingrediënten bepaalt niet hoe veilig het product is. Ga er niet van uit dat deze producten veiliger zijn dan producten gemaakt met ingrediënten uit andere bronnen.
- Uiterste houdbaarheidsdatum: cosmeticafabrikanten zijn niet verplicht een uiterste houdbaarheidsdatum op hun producten te vermelden. Een cosmetisch product kan bederven als je het verkeerd opbergt, bijvoorbeeld als het product geopend is of op een te warme of te vochtige plaats bewaard wordt.