Is er een beugel voor iedereen?
|Kan je als volwassene nog iets doen aan scheefstaande tanden? En op welke leeftijd kunnen kinderen eigenlijk beginnen met een beugel? Ontdek hier welke soorten beugels er bestaan, en vooral: welk prijskaartje eraan vast hangt.

Is er een minimumleeftijd voor kinderen voor een beugel?
Voor bepaalde problemen kunnen kinderen al starten met een beugel vanaf 6 of 7 jaar. Wachten tot alle melktanden zijn gewisseld, is dus niet nodig. Het grote voordeel van jong starten is dat de kaakgroei nog kan worden beïnvloed. Ook is de wettelijke terugbetaling van orthodontiekosten hoger bij kinderen onder de 9 jaar.
Kan je te oud zijn voor een beugel?
Ook voor volwassenen met scheefstaande tanden kan een beugel een oplossing zijn. Het is bij hen vaak wel moeilijker om in te grijpen omdat het groeiproces al voltooid is. Gelukkig zijn er dankzij nieuwe technieken in de orthodontie steeds meer mogelijkheden.
Vraag je tandarts om advies
De eerste stap bij een beugel is een bezoek aan de tandarts. Hij/zij zal je kunnen adviseren of het nodig is om naar een orthodontist te gaan. Kinderen gaan best al mee naar de tandarts vanaf hun tweede jaar. Zo wennen ze geleidelijk aan de tandarts en worden problemen ook snel opgemerkt. Wil je meer weten over de verschillende soorten beugels die er bestaan? Je tandarts kan je alvast meer uitleg geven over de onderstaande opties:
- Activator: Een uitneembare beugel die je dag en nacht draagt. Hij corrigeert een overbeet met ongeveer één millimeter per maand.
- Plaatbeugel: Een uitneembare beugel voor eenvoudige tandcorrecties. Hij duwt scheefstaande tanden of kiezen weer recht.
- Buitenbeugel: Werkt bij kinderen in op de de groei van de bovenkaak. De buitenste kiezen worden verplaatst.
- Blokjesbeugel: Zet elke tand individueel op de juiste plaats. De orthodontist plakt slotjes op je tanden en spant er een draad over. De draad wordt regelmatig aangespannen en trekt je tanden op de juiste plaats.
- Onzichtbare beugel: Werkt als een blokjesbeugel, maar met slotjes op de achterkant van je tanden.
- Retentiebeugel: Kan een draadje achter de tanden zijn, maar ook een uitneembare plastic beugel. Hij zorgt dat je tanden recht blijven staan nadat je een vaste beugel hebt gedragen. Je draagt hem geleidelijk minder, tot je hem niet meer nodig hebt.
Krijg je een beugel terugbetaald?
Voor kinderen tot 15 jaar wordt een deel van de orthodontiekosten terugbetaald door het ziekenfonds. Voor kinderen onder de 9 jaar gelden andere tarieven dan voor oudere kinderen of volwassenen. Maar je eigen aandeel in de kosten blijft hoog. Een aanvullende tandverzekering is geen overbodige luxe als je kind een beugel nodig heeft, of als je zelf aan een tandcorrectie denkt.
Wie verzekerd is met de aanvullende tandverzekering Dentalia Plus via Partena Ziekenfonds, krijgt bijvoorbeeld 60% van de orthodontiekosten terugbetaald. De vergoeding geldt voor ingrepen die bedoeld zijn om afwijkende tandposities te corrigeren met een beugel of blokjes. Hier lees je meer over de tarieven voor zo’n tandverzekering.
Wil je meer weten over blokjes, beugels of onze aanvullende tandverzekering? Lees het in onze gratis infogids over orthodontie.